Партиите могат да преживеят с много малко пари, ако бъдат променени правилата за медийна политическа реклама и се постави таван или се въведе регресивна скала на партийните субсидии. Такова мнение изрази зам-председателят на "Демократична България" Радан Кънев пред БНТ.

Според него свръхвисоките нива на субсидиите са несъстоятелни, след като в една предизборна кампания не могат да се похарчат повече от 2 млн. лева.

Кънев бе категоричен, че не могат да се правят паралели със САЩ относно въвеждането на нулева субсидия. Той напомни и че навсякъде в Европа има държавно субсидиране на политическите партии.

Субсидиите са пари, които данъкоплатецът дава, за да се гарантира с тях независимостта на партиите и те да могат да постигнат определени цели, обясни Кънев.

Година и половина партиите връщат надвзетите субсидии

Година и половина партиите връщат надвзетите субсидии

След 31 декември 2020 г. започва да тече лихва

Той посочи, че в момента в Брюксел се "води и пазарлък, и сблъсък на визии за Европа". В тази ситуация водещи били не партийните, а националните интереси според него.

Относно евентуалното спиране на мониторинга върху реформите в съдебната система и борбата с корупцията, който ЕК води у нас, Кънев заяви, че ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС използвали позициите си в европарламента, за да "покриват срамотиите на България в съдебната система, а следователно и в корупцията".

Той уточни, че доверието, което е получил от българските избиратели, не е за отпадане на мониторинга, а "да има по-строг контрол" и преки възможности за въздействие през европейската прокуратура.

Припомняме, по-рано днес в парламента депутатите приеха на второ четене без дебати промените в закона за политическите партии.

ГЕРБ няма за какво да приказват с БСП за субсидиите

ГЕРБ няма за какво да приказват с БСП за субсидиите

В писмото си до левицата те посочват, че вече са заявили позицията си по темата

Партиите трябва да върнат надвзетите субсидии до края на следващата година. Това реши правна комисия вчера.

След 31 декември 2020 година започва да тече лихва.

На 12 юни след дебати в пленарна зала предложението партийната субсидия да бъде намалена на 1 лв. мина със 117 гласа "за" и 90 "против".

Информацията за нарушенията е подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

По този начин партийната субсидия за получен глас вместо определените в бюджета 11 лв. е станал 13,23 лв. на глас.

Според Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори. Условието е да са участвали в последните парламентарни избори и да имат избрани народни представители.

Борисов протягал ръка към Слави Трифонов с партийната субсидия от 1 лв.

Борисов протягал ръка към Слави Трифонов с партийната субсидия от 1 лв.

По думите на социалиста Стоян Мирчев зад предложението се крият големи проблеми за ГЕРБ и премиера

След като информацията бе публикувана, по нея се сезира и главният прокурор Сотир Цацаров.

В същия ден председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че няма нарушение при определяне на партийните субсидии.

Реакациите от страна на депутати в Народнотосъбрание бяха различни. Делян Пеевски от ДПС предложи партийната субсидия да бъде нулева. По този повод Борисов заяви, че когато има правителствено решение, то не подлежи на коментар.

Два дни по-рано вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че субсидиите на партиите налагат и нетрадиционни решения.

От "Воля" заявиха, че подкрепят намаляването на субсидиите. Войводите пък обясниха, че обмислят варианти за финансирането на партиите.

Преди това стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

Преди седмица Слави Трифонов написа във "фейсбук" профила си, че Борисов се опитва да спаси Владислав Горанов и да удържи народния гняв с предложението партийната субсидия да стане 1 лв.

По този повод депутатът от БСП Стоян Мирчев заяви пред bTV, че Борисов протяга ръка към Слави Трифонов с партийната субсидия от 1 лв.

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 г.
Обновена

Партиите връщат надвзетите субсидии до края на 2020 г.

След това лихви