Тонът, езикът и думите на министър-председателя Бойко Борисов по мой адрес не ме обиждат.

Това каза в ефира на Нова телевизия президентът на България в периода 2002 - 20212 г. Георги Първанов.

„Аз съм по-различен от него. Много повече ме провокира същото отношение към женицата с пръстените от Сопот, която наруга. Това е едно махленско, невъзпитано отношение...", посочи президентът.

Според него премиерът  направи няколко фатални стъпки за българската ядрена енергетика. Решението да бъде спрян проектът АЕЦ „Белене" е първата от тях.

Втората грешна стъпка е в това, че е подменена темата, същността на референдума с промяната на въпроса.
„Сега той касае съдбата на ядрената енергетика изобщо. При един отрицателен отговор й слагаме край"
, подчерта президентът Първанов.

За предстоящия референдум, Първанов посочи, че не е редно да сме единствената държава в Евросъюза, която не е използвала инструментите на своята демокрация .

Според него не може да има под 20% избирателна активност на референдума, но призна, че ще бъде трудно да се постигне необходимата активност от над 64%.

„Ако гласуват над 20% и две трети от тях кажат „да", парламентът е длъжен да преразгледа решението за „Белене", смята държавният глава.

„Ако премиерът беше заел една по-въздържана, по-умерена позиция по един толкова значим за държавата проблем, аз нямаше да се обадя с такова предложение - моето искане за оставката на министър-председателя при негативен вот за неговата позиция не е нещо, което съм измислил сега за Борисов", заяви Георги Първанов.
През седмицата той заяви, че зад тройното „не" на Борисов по въпроса за втората българска ядрена централа стои външен натиск.

Парите, които ще бъдат изразходвани за допитването не са много, от гледна точка на изискванията на демокрацията, смята Първанов. „Демокрацията не е евтино удоволствие," отбеляза той и допълни: „По тази логика утре Борисов може да каже ‘Защо да даваме пари за избори, когато аз стоя и без това добре".

Първанов отрече идеята за референдум да е била на лидера на БСП Сергей Станишев:  „Имам претенцията поне година преди обявяването на сегашната подписка да съм лансирал идеята за референдум".

Парите за строеж на АЕЦ „Белене" няма да са бюджетни, подчерта Георги Първанов. Той даде пример с „Южен поток", който се строи с руски пари по проектно финансиране и попита „Защо руските пари не миришат за газопровода, а за „Белене" ги отхвърляме?".

Първанов припомни, че е имало "опашка от инвеститори в периода, когато проектът беше обявен. Избран беше един много солиден инвеститор".

В „автоголната" комисия за проучване на „уж далаверите" около „Белене" бяха изнесени писмата на RWE до Българския енергиен холдинг, в които компанията потвърждава ангажимента си да участва в ядрения проект и пита кога ще има отговор от българската страна, подчерта Първанов.
По думите му отговорността за оттеглянето на германците пада върху ГЕРБ. „Защо скриха писмата на БЕХ до RWE", попита президентът.

Според Първанов финансовият министър Симеон Дянков е казал „не" на АЕЦ „Белене", а самият Борисов е имал колебания.

Цената от 3,397 млрд. евро за изграждането на новата ядрена е единствената официално записана, подчерта Първанов и определи всичко останало като "прогнози или спекулации".
„В едно допълнение бяха разписани сумите за оборудването на „Белене" - 1,5 млрд... Максимум - 6 млрд. евро", посочи още той.

Възприетата схема на ескалация оскъпява проекта, смята президентът и подчерта: „Ако бяхме приели европейската схема на оскъпяване, проектът щеше да падне като цена поне с 400 - 500 млн. Това не се направи. В Москва бяха склонни да водят разговори, но Борисов изобщо не отвори дума. Той постави въпроса за фиксирана цена и руската страна му отговори, че проектът струва 6,3 млрд."

Георги Първанов заяви, че няма по-евтина от строящите се в момента централи в Европа, както няма и ядрена централа на загуба по света.

По отношение на позицията на страната ни спрямо Македония, президентът коментира: "Добре е, че реагираме рязко на опитите на Македония за обругаване на България, на това да се краде нашето културно-историческо минало".

Той обаче подчерта, че не е добре страната ни да стига до крайности, защото ако стопираме членството на Македония в ЕС ще страда не македонското правителство, което заслужава да бъде поставено на място, а ще страдат нашите братя зад граница.