Прессекретариатът на държавния глава разпространи 5 въпроса, които Първанов отправя към вътрешния министър Цветанов, с цел "да се хвърли светлина върху това кой е „политически гръб на Алексей Петров".

Президентът на Република България, се казва в съощбението, проявява разбиране към силно притесненото положение, в което се намира вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, очевидно затруднен да отговори на отправените към него въпроси по повод имотното му състояние.

Вместо да даде конкретни и точни отговори, министър Цветанов се опитва да провокира изкуствено конфликт с държавния глава.

Президентът пита:

1. Кои политици са имали бизнес отношения с Алексей Петров и кои са техните фирми?

2. Кой, по чие предложение, с какви мотиви и кога привлече  Алексей Петров в службите? Кой и защо го назначи в ДАНС? С какви функции и задачи той е бил натоварен?

3. Столичната община имала ли е бизнес отношения със застрахователната компания „Лев Инс" във времето, когато сегашният премиер беше кмет на София, а министър Цветанов - негов заместник по сигурността?

4. Алексей Петров или негови фирми финансирали ли са предизборни   кампании на ГЕРБ или на някой от нейните лидери?

5. Президентът настоява да се огласят имената на всички политици, които са водили телефонни разговори с Алексей Петров.

 

Припомняме, вътрешният министър Цветан Цветанов заяви по-рано днес, че е жалко, че журналисти с опит, не са разбрали досега, че Първанов е политически гръб на Алексей Петров. По думите му Първанов лично е поемал ангажименти по отношението разпределяне на таксиметровите фирми.

Малко преди това, Пламен Николов - един от бившите шефове в "Мултигруп" посочи държавния глава като "бос на Октопода" и покровител на Алексей Петров. Според информацията на Пламен Николов близките връзки между Алексей Петров, БСП и Георги Първанов са още от края на 90-те години на миналия век. Доказателство за това е фактът, че президентът включил Трактора в делегацията на Висшия партиен съвет в Китай, допълва Николов.

Бившият директор на НСС и председател на столичната организация на ДСБ Атанас Атанасов също коментира цялата тази компроматна война като посочи, че тя е със знаменосец РЗС, но според него „всичко това идва от кухнята на Първанов".

Основен обвиняем по делото „Октопод" е Алексей Петров, който бе арестуван по време на шумната акция „Октопод". Само преди две седмици Софийски апелативен съд промени мярката му за неотклонение от „задържане под стража" на „домашен арест".
На последните заседания, на които се гледаше мярката за неотклонение на Петров стана ясно, че прокуратурата не разполага с доказателства по делото "Октопод", а Алексей Петров е обвинен за рекет, извършен преди 10 години.