Росица Каралийска  стана президент за един ден. 18-годишната девойка от София учи в Немската гимназия. На предстоящия местен вот тя ще гласува за пръв път.

На днешния ден проявата "Мениджър за един ден", който съвпадна с празника Благовещение, по традиция президентът отстъпва стола си на ученици от цялата страна.

В сградата на администрацията на държавния глава може да влезе всеки след проверка от охраната и предоставяне на документ за самоличност и да разгледа тържествените зали, където се връчват ордените и заседават официалните делегации.

"Младите хора да задават дневния ред в страната и да настройват държавната машина така, че тя да върви напред и да им дава перспектива да работят в България, да я променят". Това си пожела държавният глава Росен Плевнелиев, който в рамките на днешния ден отстъпи поста си на 18-годишната столичанка Росица Каралийска.

За поредна година президентството участва в станалата традиционна инициатива „Мениджър за един ден". Плевнелиев изтъкна, че идеята младите да взимат подобни лидерски постове в рамките на един ден се разраства все повече и скоро цялата Европейска комисия ще е отворена за 24 часа за новото поколение.

"Младите идват от цяла България, всички те имат ясна позиция, знаят какво очакват и всеки един от тях е активен. Те не просто получават знания в училище, но искат и да влязат в институциите, в предприятията, да видят, да участват в задаване на посоката", изтъкна Плевнелиев.

Той призна, че се чувства горд от факта, че може да даде път на българските младежи. Ще обсъдим референдума, който инициирах, а защо не и следващия, разкри той плановете си за днешния ден заедно с временния си заместник.

Президентът за един ден пък призна, че подкрепя идеята на Плевнелиев за допитване до народа. Каралийска обяви, че в президентството днес я е довело желанието да сграбчи всяка възможност, която я дърпа напред.

"Благодаря на всички институции, които дават на младите шанс", обяви ученичката. Тя се похвали, че отскоро е навършила пълнолетие и вече има амбицията да гласува в предстоящите местни избори.

Момичето си поставя за цел в рамките на днешния ден да опознае президентството, да види как функционира, тъй като смята, че така ще опознае по-добре и България. Президентът за един ден е на мнение, че тази институция представя нацията ни пред света, в това число и младежите.