Страната ни няма да бъде троянския кон на Русия, тя ще бъде вратата на Русия към Европа и на Европа към Русия, изтъкна кандидатът на ГЕРБ за президент Плевнелиев, която заедно с кандидата си за вице Попова се срещна с чужди медии.

По отношение на енергийните проекти Плевнелиев заяви, че не могат да се случат на всяка цена и то защото са руски.

На въпрос на ИТАР -ТАСС Росен Плевнелиев отговори, че в интерес на двете държави е да седнат и да преценят какъв е смисълът и ползата от всеки един енергиен проект и по какъв начин в тяхната реализация е защитен интереса на България и Русия.

Кандидатът за президент на ГЕРБ подчерта, че отношенията ни с Русия не се ограничават само с енергийни проекти и Голям шлем, а двете държави ги свързват добри приятелски и икономически връзки за подобряването, на които Росен Плевнелиев увери, че ще работи и никога няма да води антируска политика.

Енергийната тема е с много по-широк обхват, тъй като в нея влизат енергийна сигурност и независимост, енергийна ефективност, либерализиция на енергийните пазари, посочи Росен Плевнелиев. По тази причина той заяви намерението си активно да съдейства за изграждането на газовите връзки с Турция и Гърция до 2013г., а до 2014 г. със Сърбия и Румъния.

Росен Плевнелиев за пореден път подчерта, че няма да влиза в никакви договорки с Ахмед Доган и смята да обори твърдението, че в последните години президентът се избира с гласовете на ДПС.

Той обеща на чуждестранните медии да ги информира редовно за работата си и за това какво се случва в държавата, защото така се гради взаимното доверие.

Росен Плевнелиев обяви, че водеща линия във външната политика, която иска да прилага, е България да бъде солиден, отговорен и активен член на ЕС, който не само да подкрепя общи позиции, а да участва в тяхното изработване.

Според него страната ни трябва да отвори външната си политика към реалната икономика и заяви твърдата си позиция президентът да работи за привличането на чуждестранни инвестиции.

Добросъседство, солидарност и свързаност на регионите ще бъдат ключови за външната ни политика на Балканите, обяви още Росен Плевнелиев.

На въпрос за интеграцията на малцинствата, кандидатът за президент на ГЕРБ обясни, че България се гордее със своя етнически модел и етническата толерантност, която е просъществувала векове наред и трябва да се съхрани.

Росен Плевнелиев съобщи, че ще работи за Национална програма за интеграция на ромите, която ще заложи на образованието и осигуряване на професия, така че сами да изкарват прехраната си. Проекти в такава насоченост вече се реализират на територията на три общини в страната.

Маргарита Попова посочи от своя страна, че до момента личността на вицепрезидента се губи, липсва и гласът на президента в Народното събрание, няма присъствие на институцията в политиката по единение. Много са инструментите на държавния глава да бъде честен и справедлив арбитър, да обединява и приобщава, изясни Попова.

Кандидат-президентската двойка заяви категоричен ангажимент да обединяват около национални приоритети, сред които са борбата с корупцията, работеща съдебна система, модерна икономика, енергийна свързаност и ефективност, екология и реформирани здравеопазване и пенсионна система.