В телефонен разговор с Ахмед Доган държавният глава се е информирал за здравословното му състояние, съобщи пресцентърът на Плевнелиев.

Президентът е осъдил нападението върху лидера на ДПС и е изразил убеждението си, че обстоятелствата около него ще бъдат изяснени възможно най-скоро.

Президентът е пожелал на Ахмед Доган бързо възстановяване от тежкия инцидент и от преживения шок.

Президентът Росен Плевнелиев остро осъжда всякакви опити за посегателство върху живота и здравето на българските граждани, се казва още в позицията на държавния глава. Той изразява твърдата си увереност, че ще бъдат установени в бърз порядък обстоятелствата, довели до опита за посегателство срещу председателя на Движението за права и свободи Ахмед Доган.

Подобен акт е недопустим в една демократична държава, категоричен е президентът и призовава за бързо разследване от страна на компетентните институции.

Българското общество е традиционно известно със своята толерантност, с взаимното приемане и с уважение между различните етноси и религии. Затова от името на всички българи изразявам възмущение от този неприемлив акт на насилие, подчертава Росен Плевнелиев.

Стана ясно, че на предстоящия на 5 февруари Консултативен съвет за национална сигурност покушението срещу Доган ще бъде включено като извънредна точка в дневния ред.