Победата с един глас е победа - това е потвърждение на направеното през последните четири години. Това заяви преизбираният кмет на Пловдив Иван Тотев, цитиран от БиТиВи.

Припомняме, изключително драматично се разви балотажът в Пловдив. При 100% обработени протоколи рано тази сутрин все пак стана ясно, че кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев печели вота с 50.73%, срещу Славчо Атанасов с 49.27%.

Тотев победи с 1416 гласа разлика.

Преизбираният градоначалник отбеляза, че в града под тепетата е рядкост кметът да повтори мандата.

Той призна, че активността в била ниска. Според него това може да се дължи на усещане, че всичко е наред. Иван Тотев коментира, че в средите, в които са агитирали, е било ясно, че ГЕРБ ще спечели.

Той отбеляза, че голямата политическа подкрепа от други партии не се е трансформирала в по-висок резултат за него спрямо първия тур.

По отношение на промените, които ще се случат в пловдивската община, кметът посочи, че заради статута на Европейска столица на културата 2019 ще има промени в администрацията. „Не можем да говорим за политически пазарлъци, по-скоро ще говорим за политики", категоричен беше той.

Той смята, че има нещо съмнително в малкото гласове от циганските махали.

Пред БНТ Тотев призна, че е изненадан от ниската избирателна активност на балотажа. Опънахме нервите на нашия изборен щаб, но в крайна сметка победата е за нас, подчерта той.

По думите му, ГЕРБ нямала амбициите да управлява на всяко ниво, така че председателят на Общинския съвет може да бъде и от друга политическа сила.

Иван Тотев смята, че Пловдив си е гарантирал още четири години устойчиво развитие.