Украинският посланик в България Виталий Москаленко се надява и България да предостави финансова или военно-техническа помощ. Страната ни досега оказва дипломатическа и морална подкрепа, заяви пред БНТ украинският дипломат.

За нас е много важно да получаваме поддръжка от международната общност, от ЕС, от САЩ и други демократични страни по две линии: едната е финансово-икономическа помощ, втората е: военно-техническа помощ за оръжия от отбранителния характер, каза Виталий Москаленко.

Лавров иска от Путин още време за дипломация, вижда шанс за кризата в Украйна

Лавров иска от Путин още време за дипломация, вижда шанс за кризата в Украйна

Руският президент се съгласи

Той припомни, че доста такива помощи са получени от САЩ, Канада, Полша, Чехия и Прибалтийските страни. ЕС реши да предостави една помощ 1 млрд. и 200 млн. евро. Това е много сериозна помощ, каза посланикът.

Дипломатът увери, че страната му много сериозно се подготвя, тъй като са възможни всякакви варианти.

Украйна даде срок на Русия за спешна среща

Украйна даде срок на Русия за спешна среща

До 48 часа

"Подготвяме се много сериозно, тъй като са възможни всички варианти до най-лошия - широко нахлуване на руските войски от всички граници - от страна на Беларус, от страна на окупирания Донбас, да не говорим за Крим - окупираният и акваторията на Черно море, Азовско море. Ние се подготвяме", каза украинският посланик.

По думите му преместването на руските войски от границите с Украйна е основната дипломатическа задача на Украйна.

Към момента Русия не е отговорила на искането на Украйна за среща в рамките на следващите 48 часа.

"Ако Русия предприеме военни действия, ще има сериозни жертви и от двете страни - и от Русия и от нашата страна, която ще се защитава", каза посланикът.

Байдън и Путин обсъждаха Украйна около час

Байдън и Путин обсъждаха Украйна около час

Това е първият им директен контакт от края на декември

Украйна няма интерес да спира доставките на руски газ към Европа, каза посланикът на Украйна у нас.

"Пълна гаранция за газовите доставки към Европа може да даде само застрахователна полица. Отговор трябва да търсите от Русия. Обикновено тя прекъсва кранчето, както беше през 2008 г. Спирането на доставките от Русия през Украйна може да бъде прекъснато при нахлуването на руски войски", категоричен е украинският посланик в София Виталий Москаленко.

Припомняме, в последните месеци градусът на напрежението между Украйна и Русия се увеличава. От една страна Русия увеличава въоръжението си в близост до Украйна с оправданието, че обновява системите и провежда военни учения. От Кремъл заявяват, че ще изтеглят въоръжението си от Беларус след края на военните игри.

От своя страна Украйна е притеснена от засилването на сътрудничеството между Русия и Беларус и смята създаването на съюзната държава между Русия и Беларус за опасност.

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че съзнателно създават сценарий, който да въвлече Русия във война, и пренебрегват опасенията за сигурността на Москва относно Украйна.

На 8 февруари 2022 г. сепаратистки командир от Донбас поиска от Русия подкрепление от 30 000 войници.

В Украйна пристигат самолети с военна помощ от САЩ. Украйна иска ПРО системи от САЩ, Русия скочи срещу "провокацията".

До момента Германия отказва да достави оръжия на Украйна. Същевременно Берлин е под сериозен натиск от свои партньори от ЕС, особено Полша, балтийските държави и САЩ, които настояват за отправяне на "ясни сигнали" към Москва.

На фона на това българският президент Румен Радев свиква второ заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от началото на 2022 г. - този път за ситуацията около Украйна. Предишният беше за отношенията на България към Република Северна Македония.

Междувременно Русия препоръча на НАТО да изтегли силите си от България и Румъния. Тази позиция бе критикувана от българските власти.

Два дни след тази позиция - на 23 януари 2022 г. стана ясно, че испанска фрегата се присъединява към силите на Алианса в Черно море. Това предизвика раздор сред коалиционните партньори.

След съобщението за изпращане на испански кораби в акваторията на Черно море, военният министър публикува своето мнение в социалната мрежа Фейсбук и призова да не сме толкова чувствителни към регулярни изявления. Мнението му във Фейсбук бе определено като лична позиция от премиера Кирил Петков. Седмици по-късно Янев заяви, че се променя балансът на силите в Черно море.

Към момента има решение на Министерския съвет за временно включване на испански изтребители във въздушния контрол над страната ни - до 31 март 2022 г.

Междувременно Янев обсъди със съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей усложнената среда на сигурност с оглед ситуацията около руско-украинската граница и ролята на НАТО.

По-рано днес от МО потвърдиха, че в нашата страна ще има 130 военнослужещи и 4 испански изтребителя Eurofighter EF-2000 Typhoon II.

След това Нидерландия ще изпрати два изтребителя F-35 от 5-то поколение, които ще пристигнат през април и май.

Утре е заседанието на КСНС при президента Румен Радев по темата Украйна.