Засилено полицейско присъствие в общините предлага БСП. Това трябва да се случи до 2015 г. е записано в управленския проект на социалистите, сектор „Регионално развитие и местно самоуправление". Така, според БСП, ще се гарантира сигурността на хората и имуществото им.

Тази цел освен с повече полиция може да се реализира и чрез създаване на местни формирования, които обаче изискват ясна обосновка на правомощията и законови промени, обясниха от партията.

БСП издействала вдигането за пенсии и заплати
Още...

Управленският проект на социалистите е с широк хоризонт - до 2030. Общините са властта, която е най-близо до хората, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при представянето на управленската програма.

Все повече задължения се прехвърлят на общините, подчерта той и допълни, че в същото време се свиват трансферите към общините.

Соцлидерът критикува политизирането на отношенията между общини и централна власт. Като пример той цитира изказване на премиер Бойко Борисов, който казва: "От септември ще се мразим". Това е скандално, по-скандално и от флашките, изтъкна бившият премиер. Не може властта да дели общините на свои и чужди, добави той.

Според Станишев в момента усвояемостта на евросредства от общините върви много бавно. По думите му местната власт бавно се е учила да усвоява еврофондовете, но сега са подготвени изключително качествени проекти. Проблем пред общините в достъпа до европарите е забавянето при управляващия орган.

Няколко основни цели си постави левицата по управленския проект в регионалната политика. Да се стабилизират общините, да се разширят правомощията им, а след 2020 г. да се премине към ефективно второ ниво на самоуправление, предлагат от партията.

От 2015 до 2020 г. БСП предлага да се предоставят финансови, образователни, социални, данъчни и имуществени стимули на хората в репродуктивна възраст за укрепване и устойчиво стабилизиране на демографията на уязвимите региони. Основен приоритет от 2020 до 2030 г. е изграждането на второ ниво на местно самоуправление, което обаче не може и не бива да бъде самоцел. Социалистите са категорични, че то не е панацея, не бива на всяка цена политиците да се стремят към него, но и не бива да се пропуска възможната добавена стойност от неговото изграждане.