Отново каруцата е сложена пред коня. Така започна коментара си пред News.bg за искането на ПП-ДБ за отлагане на втория мандат с 3 месеца преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров.

Искането на ПП-ДБ за отлагане с 3 месеца на втория проучвателен мандат е нарушение и пряко газене на Конституцията и има за цел политически облаги в предизборната кампания.

По думите му, ако има антикорупционно мнозинство, ще има и мнозинство за формиране на правителство. Първо може да се формира правителство, а след това да се приемат антикорупционни закони, които правителството да изпълнява, да подгони корумпираните, да ги вкара в арестите, посочи проф. Киров.

Според него ПП-ДБ нямат много време до втория мандат за съставяне на правителство и следващата седмица, най-късно понеделник или вторник, всичко ще приключи. ПП-ДБ ще върнат празен втория мандат - при тази фрагментация на Народното събрание, при категорично заявената воля от ГЕРБ - най-голямата по численост парламентарна група, включително и другите по-малки групи, които ще се възползват да водят разговори, но няма да се съгласят на варианта на ПП-ДБ, коментира проф. Пламен Киров.

Той смята още, че и третият мандат за съставяне на правителство няма да се реализира и страната ще отиде на поредните предсрочни парламентарни избори.

Прогнозата на Пламен Киров е, че ще има разместване на пластовете на политическите партии след изборите наесен. А дали ще се постигне съгласие за съставяне на правителство след поредния предсрочен вот - проф. Киров смята, че най-вероятно ще се постигне съгласие за правителство, тъй като от "Атлантика ще повее друг вятър".

Запитан за сезирането на Конституционния съд за конституционните промени, проф. Пламен Киров обясни, че Конституционният съд трябва да допълни решение номер 3 от 2020 г. и ще излезе от ситуацията. Има как да се излезе от ситуацията, но е въпрос на преценка на конституционните съдии дали ще обявят за противоконституционни промените, обясни проф. Киров. Самият той очаква с нетърпение решението на Конституционния съд.

В заключение проф. Пламен Киров заяви, че Конституцията не трябва да бъде пипана от неграмотни и некомпетентни политически хора, защото след това белите стават големи и трудно поправими.