Намираме се в посттравматична ситуация. Така описа пътя към съставяне на правителство след проведените предсрочни парламентарни избори на 11 юли бившият директор на Института по психология на МВР Росен Йорданов пред БНТ.

Политолозите се тревожат от процедурите, други - от архитектурата на нещата. Това, което води до някакви решения, са действията на много личности. В България нещата са много лични, каза Йорданов.

Социалната политика в центъра на разговорите БСП-ИТН

Социалната политика в центъра на разговорите БСП-ИТН

Това са все още предварителни разговори

По думите му всички предизборни неща, които се говореха, с огромна тежест се стоварват върху гърбовете на хората, които не са се замисляли за нещо много важно - кой ще поеме отговорността.

Всички са вперили поглед в президента Румен Радев. Слави Трифонов показа едно лидерство, но то е зад кадър. Слави не говори, говори неговият месия - Тошко Йорданов и от думите му прозира сърдитост: "Е, ще направим нещата как вие ги виждате". Според психолога от думите на ръководството на ИТН прозира как не искат постове.

Политическото лидерство не е просто експертиза, не е образование. Имаме проблем с лидерството. Костов беше силен представител на определен тип лидерство.

"Имаше лидерство на Сакскобургготски, който беляза новия век и след това беше лидерството на Борисов. Станишев сякаш не успя да излезе от сянката на Сакскобургготски, той бе същия модел - по-интелектуално управление", каза Йорданов.

Сега има много съмнения, президентът Румен Радев се опита да поеме (лидерството - б.р.). Досега той не е имал реални правомощия, той има лидерство на критиката, каза Йорданов.

Между това да харесваш някого и да го харесваш известно време има голяма разлика, каза психологът и припомни историята как българите развенчаваме своите лидери и спомена убийството на Стефан Стамболов.

На психологично ниво нещата са тревожни - страхът е именно това, кой ще поеме управлението, заяви Росен Йорданов. Той е категоричен, че новото лидерство трябва да смени задкулисното лидерство.

Месианските очаквания на нашето общество отразяват степента на незрялост. Преходът от такъв тип очаквания се задава още в момента, когато се опитваш да промениш нещата. Да може да формираш този откровен доверителен диалог трябва отначало да кажеш кой ще бъде лидер. Сега всички искат да бъдат антураж, никой не иска да поеме отговорността.

Културата на диалога по нашите географски ширини не е била на висота, хората не умеят да говорят. Отново се наложиха теми, които бяха по-персонализирани, имаше нападки, ниска култура. Дребнавостта отдолу отново взе тон, допълни Росен Йорданов.

Той е категоричен, че хората виждат емоцията, с която се казва нещо - дали го казваш със злоба или с уважение.

Партиите бягат от реалните проблеми на страната

Партиите бягат от реалните проблеми на страната

Според Антоний Гълъбов и Калоян Велчев се създава впечатление за липсата на кадри

Ще стигнем до извода, че нищо не се е променило. Винаги нещо се променя. Сега всички се уповават, внимават върху думите, които се изричат, но думите са много ненадеждна информация. Тяхната валидност е не повече от 7-10 %, ориентираме се по други сигнали, каза той.

Според него се слагат на масата въпроси, които той не е сигурен, че са важните въпроси. Психологът призова да се прави разлика между спешните и важните въпроси. Сега ситуацията е доминирана от страх. Всички желания са дълбоко пожелателни. Имаме ситуация, която ми напомня за Гъливер, когато той отива при лилипутите, каза той.