С вота си за вас българските граждани показаха, че искат безкомпромисна защита на правовата държава. Отговорността за последователно отстояване на принципа на върховенство на закона е ваша. Такова бе обръщението на държавния глава Румен Радев към представителите на "Демократична България" Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, които дойдоха във втория ден от консултациите, които се провеждат в рамките на процедурата по излъчване на правителство от 47-то Народно събрание.

Преди ДБ при президента бяха представителите от "Има такъв народ".

Президентът се надява на опита на ИТН от изминалата година

Президентът се надява на опита на ИТН от изминалата година

Тошко Йорданов обеща да бъдат лоялни партньори

И пред тях Румен Радев изтъкна ролята на служебните правителства, които са положили добра основа за бъдещо взаимодействие. Аз съм убеден, че това е пътят, по който да се отговори на очакванията на българските граждани. "Историята показва, че демократичните формации в ситуации на кризи са правили стъпка напред а не стъпка напред."

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов се надява на успех за излъчване на управление, но въпросът е как това управление ще съумее да работи. Голяма е възможността да започнем промяната, но тази промяна не е смяна на един с друг, а дълбока трансформация.

Стремежът на ДБ ще е промяна на прокуратурата и ВСС, а това ще изисква и по-големи мнозинства. "Ние ще работим за това да има конституционни промени", даде заявка Христо Иванов и посочи: Това трябва да се случи, не е въпросът само до смяната на Гешев, въпросът е във философията на закона.

Другият съпредседател на ДБ Атанас Атанасов поздрави Румен Радев с преизбирането му за втори мандат. Атанасов обаче поиска и промени в службите, където макар и кадри верни на старото управление да са сменени, са извършени неподходящи назначения. Като пример Атанасов посочи главният секретар на МВР, чийто пост на този етап се виждало, че му е твърде висок.

ДБ нямат разминавания с ПП, но не съвсем

ДБ нямат разминавания с ПП, но не съвсем

Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация