Румен Радев пита ДПС как виждат перспективите за съставяне на правителство, имат ли готовност да получат втория мандат и каква би била успешната формула за съставяне на правителство.

Това е втората среща на държавния глава Румен Радев с партиите в опит за съставяне на редовен кабинет от 50-ото Народно събрание. Той припомни, ще ако първият мандат не бъде реализиран, вторият задължително отива при формацията. Вие имате ли вече някакви идеи за неговата реализация, попита президентът.

ГЕРБ предлага правителство на малцинството

ГЕРБ предлага правителство на малцинството

Според Борисов няма как да се реализира друго правителство освен с първия мандат

Президентът Румен Радев е притеснен от ниската избирателна активност и попита ДПС как виждат решението на този проблем. Йордан Цонев каза, че ниската избирателна активност може да е изходна точка за решенията, които ще предложи ДПС. Той вижда ниско доверие в политическите субекти и политическия процес. Това не е ново, смята депутатът. Проблемът се задълбочи в проблемите 4 години, а партиите се отдалечили от дневния ред на хората, по думите му. Хората категорично не искат нови избори, смята Цонев. Хората искали политическият процес да се стабилизира, да има мнозинство и кабинет, който да решава проблемите. А мандатът на кабинета трябва да е пълен или близък до пълния мандат. ДПС съзнава своята отговорност пред избирателите , заяви Цонев. ДПС ще извърви пътя , отреден на втория мандат, но партията смята, че е редно да се подкрепи първия мандат.

анкета

Ще роди ли кабинет 50-то НС?

Виж резултати

Да, трябва 22.4%

Да, победителят е ясен 10.5%

Все ще сглобят нещо 18.4%

Третият мандат е ключът 5.7%

Надежда всяка оставете 43.0%

В заявката на по-малките партии да сглобят кабинет ДПС вижда политическо его, защото такъв кабинет няма да как да не бъде подкрепен от първите две партии. Ние разчитаме много на Вас, господин президент, обърна се Йордан Цонев към държавния глава. Има нужда от медиатор и няма кой друг да бъде освен вие, изтъкна той. Изборите са краен вариант и то не са добър, е позицията на ДПС.

Нито Пеевски, нито Чакъров влязоха при Радев за консултации

Нито Пеевски, нито Чакъров влязоха при Радев за консултации

Явиха се Искра Михайлова, Хамид Хамид, Йордан Цонев и Халил Летифов