Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева получи подкрепа от представители на Реформаторския блок за предстоящия балотаж в неделя. Това стана по време на среща с Изпълнителния съвет на реформаторите в централата на СДС.

В срещата участваха всички партии от Реформаторския блок, без формацията ДСБ, начело с лидера й Радан Кънев. Присъства и издигнатият в кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок вицепрезидент ген. Съби Събев. Самият кандидат за държавен глава Трайчо Трайков отсъстваше. 

Оповестявайки получената подкрепа, след срещата Цецка Цачева заяви, че изборът е ценностен. Тя подчерта, че изборът е ясен - от една страна е кандидат-президентската двойка на левицата - БСП и ДПС, вече официално и от друга страна е тяхната кандидат-президентска двойка.

Радев значи Първанов, а Първанов значи Путин, анализира Москов
Обновена

Радев значи Първанов, а Първанов значи Путин, анализира Москов

При победа на Радев, щяло да има нов кабинет

Цачева посочи, че като представител на ГЕРБ, част от голямото семейство на ЕНП, кандидат-президентска им двойка е гарант за запазване на евроатлантическата ориентация.

Цецка Цачева очаква от лидерите на блока да призоват всички граждани на България, които не желаят отново управление на БСП и ДПС, които са свободни и изповядват демократичните ценности, да я подкрепят на втори тур.

"Не веднъж съм заявила, че обществото ни има нужда от справедливост, което означава продължаване на реформата в съдебната система", заяви Цачева.

Десните да гласуват срещу БСП и оръжейното лоби, призова Гроздан Караджов

Десните да гласуват срещу БСП и оръжейното лоби, призова Гроздан Караджов

Определи поведението на ДСБ като детинщина

Тя нямало да се поколебае да внесе законопроект за изменение в Конституцията, ако постигне квалифицирано мнозинство в парламента.

"Приятели, изборът на 6-ти ноември е съдбоносен, на карта е заложено бъдещето на България", заяви Цачева.

Тя изрази готовност за среща с кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков. "Преди всичко каня г-н Трайков, готова съм във всеки един момент да се срещна с него и за мен е важно да чуя неговото мнение би ли допуснал той червен генерал да поведе президентската институция", заяви Цецка Цачева.

Тя изрази готовността си и за втори дебат с генерал Румен Радев. Цачева посочи, че ако трябва да се пошегува, не се притеснява от това - "дами канят".

Цецка Цачева коментира още и посланията на кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова. Тя сподели, че е силно притеснена от това, което е чула по време на пресконференцията и изтъкна, че остава с впечатление за дълбоко непознаване на политическата система и взаимодействието и функционирането на държавните институции.

Радан Кънев да реши дали има друг път или остава в блока, настоява Кунева

Радан Кънев да реши дали има друг път или остава в блока, настоява Кунева

Ако искал да тръгне към нов политически проект, да го направи

Синият лидер Божидар Лукарски подчерта, че като председател на СДС - партията, която е свалила комунистите от власт, не може да направи действие, което да ги върне отново на власт.

Той припомни, че "статуквото" е било по времето на управлението на ДПС и БСП през 2013 година. "Гласувайки за г-жа Цачева, не трябва да допуснем да влиза България отново в тази спирала и това нещо да се повтори отново", подчерта Лукарски.

От своя страна министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че днешният разговор с Цецка Цачева и адмирал Пламен Манушев е бил свързан с ценностните кодове, които десницата защитава - сигурността, законността и ефективността на публичните финанси.

Реформаторският блок е задал въпроси и е получил отговори. Първо, по отношение на сигурността, е получен ясен и категоричен ангажимент за това, че сигурността по външната ни граница ще бъде увеличавана, присъствието на армията ще бъде увеличено дотолкова и докогато има нужда.

Москов посочи, че кандидатът на ГЕРБ вече е заявил готовността си за законодателна инициатива за промяна на Конституцията и промяна в начина, по който работи Висшият съдебен съвет (ВСС). Относно харченето на публичните финанси - политиката на мнозинството и на правителството за това, че колкото сме произвели, толкова можем да харчим, ще срещне съдействие в нейно лице като президент на България.

"Българската десница трябва да застане зад този избор като ценности и като възможна алтернатива", заяви Москов.