За първи път избирателят, ако реши да гласува с хартиена бюлетина, няма да влиза в тъмна стаичка, а ще застава зад параван, а за тези, които гласуват с машина - от нея ще излиза бюлетина, а не разписка, това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Митева пред БНТ.

"Новото сега е малко старото от 4 април 2021 г., а именно, че всеки избирател в секция, в която има над 300 избиратели по списък, ще може да избира да гласува с хартиена бюлетина или с машина," обясни Митева.

"Другото по-различно сега - за първи път, което се случва е, че всъщност избирателя, който избере да гласува с хартиена бюлетина, няма да влиза в кабина за гласуване. Ще бъдат обособени две места за гласуване в тези секции и там, където ще се гласува с хартиени бюлетини ще бъде поставен параван, който ще осигурява тайната на вота. Тъмна стаичка вече няма да има. Параванът ще бъде непрозрачен и достатъчно висок, за да запазва тайната на вота", уточни Матева.

По отношение на гласуването с машина от нея вече ще излиза бюлетина, а не разписка, уточни тя и допълни:

"Законодателят реши, че разписката ще се казва бюлетина от машинно гласуване. Тя трябва да бъде със съдържанието на разписката. Бюлетината за машинно гласуване, отпечатвайки се от машината, ще има почти идентичното съдържание с разписката, а именно: ще пише бюлетини от машинно гласуване, номера на секцията, номера на машината, името и номера на партията или коалицията, за която е гласувал избирателя и името и номера на кандидата, ако е избрал да гласува с преференция. Не се отпечатва истинска бюлетина, но ще се визуализира на екрана така, както е било досега".

МВР вече получило сигнали за подготовка за манипулиране на изборните резултати
Обновена

МВР вече получило сигнали за подготовка за манипулиране на изборните резултати

Демерджиев набелязал рисковите секции, обещава избори без сътресения

Този път бюлетините ще бъдат само 2 страници, тъй като партиите и коалициите са само 21. Има в два изборни района независими кандидати и "не подкрепям никого", което означава - 23 полетата, но те ще се поберат. Ще има кутия за машинното гласуване и кутия за хартиените бюлетини.

Във връзка с видеозаснемането на изборния процес, Матева каза, че законодателят е възложил на ЦИК само условията и реда, при които ще се извършва това видеонаблюдение, а техническото осигуряване е възложено на МС.

От своя страна МС го е възложило на Министерството на електронното управление. В сряда правителството отпусна допълнителен бюджет и е сключен договор с "Информационно обслужване", което технически ще осигури тези устройства. Чрез тях ще се извършва в реално време видеонаблюдението и видеозаснемането на този процес, посочи още Росица Матева.

В ЦИК все още не са решили как ще действат заради отхвърленото от Върховния административен съд тяхно решение хартиените бюлетини и тези от машините да се сумират на един ред в секционните протоколи.

ЦИК ще мисли как да брои бюлетините

ЦИК ще мисли как да брои бюлетините

В 9 366 секции ще има машинно гласуване