6 834 278 са гласоподавателите в избирателните списъци за провеждането на избори за президент и вицепрезидент на страната. Това обяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

Избирателите, включени в избирателните списъци за провеждането на национален референдум, са 6 832 288. Разликата от близо 2000 души между броя на избирателите в избирателните списъци е с оглед условието, разписано в законодателството, че право да гласуват в референдума имат гражданите, които имат постоянен адрес на територията на Република България към датата на издаване на указа на държавния глава за насрочването на референдума.

Засега в страната има обособени 12 418 секции, но тази цифра можела да се промени, след като бъдат образувани секциите в различните домове за социални услуги, болници.

ЦИК демонстрира как се гласува машинно, системата била сигурна

ЦИК демонстрира как се гласува машинно, системата била сигурна

Машинно гласуване ще има в 500 секции

За частичните избори за кметове право да гласуват имат 90 455 избиратели, от които 80 882 са за район "Младост", 771 ще могат да гласуват за кмет на кметство Грохотно в Община Девин и 882 за кмет на кметство Друмево, община Шумен.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че комисията е взела решение за провеждането на експерименталното машинно преброяване на резултатите от вота в пет избирателни секции, разположени в Първа Английска гимназия в София.

Общият брой на избирателните секции в чужбина са 325 в общо 71 държави. Над 35 избирателни секции има единствено във Великобритания - 53. Следват Турция и САЩ с по 35 секции и във всички останали държави броят на секциите е по-малък.

Към момента са регистрирани осем неправителствени организации за наблюдатели на изборния процес. Общият брой на наблюдателите е 2069. Международните наблюдатели са 45. Те са от 6 организации. Шест социологически агенции са ангажирани с "екзитпол"-а или общо 1668 анкетьори за изборите.

Осем са жалбите срещу решения на ЦИК. Пет от тях са потвърдени, в три от случаите са висящи делата. Имало общо пет сигнала, от които са установени нарушения и в петте случая, като четири от тях се отнасят за изборите за президент и вицепрезидент. Получени допълнително са общо 52 жалби - 10 за референдума и 42 за изборите за президент и вицепрезидент.

В 24.00 часа на 4-ти ноември изтича предизборната кампания.