СДС номинира Румен Христов за кандидат за президент за предстоящите избори на есен. Това стана ясно малко след края на заседанието на Националния съвет на СДС. На тайни вътрешни избори Христов е бил предпочетен пред кандидатурата на Надежда Нейнски.

Председателят на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров обяви, че това е първата сериозна кандидатура и изрази обезпокоението на съпартийците си от липсата на други ясни и сериозни кандидатури. „Би трябвало да има, за да има сериозен дебат и сериозен сблъсък на идеи", категоричен е Димитров.

„Румен Христов е боец, не се предава лесно и води битката докрай. От такъв президент има нужда България", заяви лидерът на светлосините. По думите му той ще бъде един от основните претенденти и има всички шансове да получи сериозна подкрепа от българските граждани и да постигне добри резултати на предстоящите избори.

Ако не се стигне до консенсус за обща кандидатура на Синята коалиция, Румен Христов заяви, че няма никакъв проблем да се яви на открити избори с излъчения кандидат на ДСБ. „Няма проблем да участвам и с Иван Костов на открити избори. Той е човек с опит. За мен ще бъде удоволствие да се надпреварвам с него

Припомняме, Христов - който е бивш земеделски министър от кабинeтите "Инджова" и „Софиянски", както и член на екипите на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов - бе и съперник на Мартин Димитров за лидерския пост в СДС, но загуби вътрешните избори.

Председателят на предизборния щаб Марков заяви, че част от политиката на СДС е да се издигат кандидатури, които да потърсят подкрепа от гражданите и да не са издигнати в последния момент, които да не са плод на политически договорки.

„Нашият избор беше труден. Избирахме между достойни личности и в крайна сметка се спряхме на профил, за който считаме, че ще бъде най-подходящ за българските граждани в настоящия исторически момент от развитието на държавата", обяви още Марков. По думите му това, което е надделяло за избора на Румен Христов е неговият опит, познаването на институцията и работата й.
„Той знае къде отива, знае какви са правомощията му и знае какво трябва да стане", обяви председателят на предизборния щаб на СДС.

Той заяви, че от тук нататък неговата основна задача ще бъде да се издигне свободата в България на първо място от всички основни ценности.

Румен Христов заяви, че тази номинация го ангажира изключително много. „Това е голямо признание, но и голямо задължение пред мен самия и пред СДС", заяви кандидатът за президент на СДС.

Той благодари на Мартин Димитров за това, че е застанал зад неговата кандидатура, след като в два предишни избора той е бил негов конкурент. „Може би тогава сме си казали някои неща, но сме се извинили един на друг", призна Христов и допълни, че за него това е знак, че СДС вече е европейска партия щом председателят може да номинира своя конкурент 2 години след вътрешните избори. „Значи нещата вървят на добре", коментира Христов.

Той няма конкуренти. Ако така вървят нещата, Румен Христов ще спечели изборите слъжебно, защото няма конкуренти", убеден е Димитров. Той посочи, че другата кандидатура е на Волен Сидеров, но коментира, че „тази работа не е сериозна".

Той заяви, че вярва в СДС и в десницата и изрази своята убеденост, че СДС ще успее на предстоящите избори. Не само СДС, но и политиците от по-старото поколение, което е получило възможността да стартира промените в България, са длъжници на онези 1,5 млн. българи, които са заливали площадите и са настоявали за реформи, а сега живеят най-зле.

„Те не можаха да се включат в приватизацията, защото парите отидоха при червените и не можаха да развият своя потенциал в администрацията, защото СДС управлява твърде кратко 4 години плюс една", припомни Христов. Той посочи, че трябва да се даде шанс на тези хора, защото те го заслужават.

Първото нещо, което възнамерява да направи кандидатът за президент, е да потърси среща още утре с ръководството на ДСБ. Той изрази убеденост, че те са най-важният партньор на СДС вдясно и допълни, че с тях трябва да имат добри отношения, да постигнат съвместно разбирателство.

Ако не се стигне до консенсус за обща кандидатура на Синята коалиция, Румен Христов заяви, че няма никакъв проблем да се яви на открити избори с излъчения кандидат на ДСБ. „Няма проблем да участвам и с Иван Костов на открити избори. Той е човек с опит. За мен ще бъде удоволствие да се надпреварвам с него", призна кандидатът за президент.

Стана ясно още, че СДС са готови и на вътрешни избори, ако не постигнат съгласие с партньорите си от ДСБ.

„Ако не бъде постигната кандидатура до 29-ти май, ние сме готови, не в лабораторни условия, не определена група от 15-20 човека да излъчат кандидат за президент, а да се обърнем към всички български граждани и в рамките на един месец, те да припознаят своя кандидат и да определят кой искат да представлява десницата и свободата в България", заяви председателят на предизборния щаб.

На въпрос как ще коментира социологическите изследвания и прогнозите, че на предстоящите избори СДС ще получи около 4% от гласовете на избирателите, Мартин Димитров отговори, че социологите не познават цифрите за последните избори. Лидерът на СДС посочи, че социологическите агенции не са познали цифрите и за високата подкрепа за ГЕРБ на последните парламентарни избори. „Потенциалът ни е огромен и е налице. България има нужда от нов сериозен президент", категоричен е Димитров.

Ако премиерът Бойко Борисов бъде излъчен за кандидат за президент и преди тази битка е подписал проекта за строежа на АЕЦ „Белене", той ще носи отговорност пред цяла България
При една такава ситуация, Борисов трудно би спечелил президентските избори и трудно би бил сериозен конкурент.

Той изтъкна, че все още няма кандидатури за изборите и допълни, че СДС са извадили първата много сериозна номинация. „Той няма конкуренти. Ако така вървят нещата, Румен Христов ще спечели изборите слъжебно, защото няма конкуренти", убеден е Димитров. Той посочи, че другата кандидатура е на Волен Сидеров, но коментира, че „тази работа не е сериозна".

По думите на Мартин Димитров Румен Христов ще разчита на няколко неща. „Първо заедно водихме битката за смяна на ръководството на ДФ „Земеделие". Имаше натиск. Имаше много сложна битка - спечелихме я", посочи съпредседателят на Синята коалиция. Димитров посочи още, че като главен секретар на президентството Румен Христов много добре познава работата на тази институция и знае какво може да бъде направено. Освен това кандидатът за президент на СДС е доктор по икономика. „Много от нещата, които прави СДС ние ги разработихме заедно", подчерта Димитров. По думите му, това също е важно.

Спирането на проекта АЕЦ „Белене" трябва да бъде цел на новия президент, категоричен е лидерът на сините. „Старият президент Първанов остави като наследство големия шлем. Новият трябва да го спре и да го развали, защото голям шлем не е необходим на България", категоричен е Димитров.

Той обясни, че тези са основните аргументи, които са надделели на Националия съвет на СДС. Мартин Димитров посочи, че е имало и други сериозни кандидатури като тази на Надежда Нейнска, която е серозен политик с много опит.

Самата Надежда Нейнска бе видимо ядосана от решението на Националния съвет и заяви лаконично - „Гласуването е в полза на Румен Христов и той ще бъде кандидат на СДС за президентските избори".

„Отговорих на очаквания от мен на организациите. Аз не съм се самоиздигнала", посочи още тя и допълни, че е била издигната за кандидатура и е дала съгласието си името й да бъде обсъждано. „В крайна сметка отговорността е на ръководството на СДС. То така е преценило и аз уважавам това решение, защото отговорността е негова", коментира Нейнска.

На въпрос дали смят, че кандидатурата на Румен Христов би била печеливша за СДС, тя отговори: „Очевидно след като те така са преценили, смятат, че е печеливша".

„Ние считаме, че с обявяването на кандидатурата и започването на същинската кампания, процентите в подкрепа на Синята коалиция неимоверно ще се увеличат", коментира председателят на предизборния щаб.

„В края на август и началото на септември социологията ще бъде двуцифрена. След 11 години в опозиция, далеч от управлението на страната на национално ниво, тези милион и половина десни избиратели в България заслужават своя реванш", заяви категорично Марков.

На въпрос как се преценяват шансовете на Румен Христов, ако за кандидат-президент бъде номинирана и Меглена Кунева, Мартин Димитров отговори: „Ако бъде избрана за президент, г-жа Кунева има опасност да затвори и 5 и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", след като направи това с 3 и 4-ти блок и това наследство ще й тежи в цялостната кампания". По думите на Димитров, тя трудно ще обясни своите действия като главен преговарящ в този период.

Освен това според съпредседателят на Синята коалиция, Меглена Кунева има друг много голям проблем - че има очаквана подкрепа от БСП. „Не се съмнявайте, че се водят преговори за тази подкрепа. Не си мислете, че БСП мислят дали да подкрепят Кунева, без да си говорят с нея", обърна се към журналисти Мартин Димитров. По думите му, след тази подкрепа от БСП Кунева вече е ляв кандидат и допълни, че при такова положение тя „не е в нашето поле и хората много скоро ще го разберат". „Тя ще се бори за левите гласове на БСП и БКП", коментира Димитров.

Той посочи, че в дясното пространство СДС още нямат конкурент. „Най-сложната задача пред нас е, че ние в дясното пространство нямаме сериозен конкурент. Ще помолим от ДСБ евентуално да подготвят такъв, за да имаме сериозен конкурент", обърна се към останалата част от десницата Димитров.
По думите му според поведението на ПП ГЕРБ е много вероятно в последния момент да издигнат кандидатурата на премиера Бойко Борисов за президент. „Поради липса на други кандидати, а и поради това, че според мен самият премиер вижда себе си в това амплоа", обясни Димитров.

„Ако премиерът Бойко Борисов бъде излъчен за кандидат за президент и преди тази битка е подписал проекта за строежа на АЕЦ „Белене", той ще носи отговорност пред цяла България", коментира Мартин Димитров.
По думите му при една такава ситуация, Борисов трудно би спечелил президентските избори и трудно би бил сериозен конкурент. „Тази сделка е национално предателство", за пореден път изтъкна лидерът на СДС.

„Освен това въпросите към управлението на ГЕРБ стават все повече, тъй като имаше сериозни очаквания, които не се очертава да дойдат", посочи още той. По думите на Димитров, евентуална кандидатура на Бойко Борисов този път би била разбрана като бягство от отговорност и бягство от обещанията, които бяха дадени на последните парламентарни избори.
„Аз не смятам, че при това положение той има големи шансове, дори като кандидат да спечели президентските избори на България", коментира още лидерът на СДС.

Румен Христов посочи, че не би желал да коментира евентуалната кандидатура на Меглена Кунева, тъй като тя не е обявена официално като такава.
„СДС е единственаста партия, която е излъчила двама президенти на България - Жельо Желев и Петър Стоянов и считам, че след приключване на два поредни мандата на ляво управление десницата отново има шанс", посочи Румен Христов. Той изрази надежда да бъде представител на Синята коалиция и дасе постигне обединение на всички десни, демократични партии.

Христов заяви, че ще се бори за гласове, които не са политически обвързани. „Смятам, че трябва да направим всичко възможно тези хора, които не са политически активни, да бъдат привлечени и да получат в лицето на кандидата на СДС изразител на проблемите, с които се сблъскват", коментира Христов.