На 12 юни са вътрешните избори в Синята коалиция, на които ще бъдат избрани сините кандидати за президент и кмет на София.

Партиите от Синята коалиция подписаха в НС правилата за участие в изборите и обръщение към симпатизантите си.

Заедно сме по-силни и сме сериозен конкурент. Това заяви Мартин Димитров на пресконференция в НС. Сините симпатизанти ще трябва да избират за кандидат-президент, по думите му, между двама силни кандидати - Светослав Малинов и Румен Христов. Отиваме на тези избори с идеята, че сме единствената сериозна алтернатива, посочи Мартин Димитров.

Сините са категорични, че не бива да се допуска кмет на София да е от ГЕРБ, правителството да е на ГЕРБ, нито пък президентската институция, тъй като мнозинството се проваля в действията си.

Стана ясно, че СДС са направили известен компромис за датата 12 юни. Припомняме, СДС искаха вътрешните избори да се проведат до края на май, но от ДСБ настояваха за по-късна дата. Този въпрос не можеше повече да се отлага, обясни Димитров.

Изборите са отворени и всеки може да участва, каза от своя страна и Иван Костов в отговор на въпрос дали във вътрешния вот могат да се включат и други партии като тази на Стефан Софиянски. Костов подчерта, че сините разчитат на предстоящите местни и президентски избори на подкрепата на всички в дясното пространство.

Изборите на сините няма да им струват скъпо. Точна цифра не бе посочена, но според десните това ще са най-добре похарчените пари, защото ще се чуят платформите на кандидатите.

Вътрешният вот ще струва не повече от една партийна конференция. Пари ще трябват за бюлетини и хартия. В около 700 секциите десните симпатизанти ще гласуват. Изборният ден ще е от 8.00 до 20.00. Сините ще си имат ЦИК, РИК и СИК.

По повод днешните изказвания на премиера Бойко Борисов, че са възможни избори 3 в 1, Мартин Димитров каза, че отдавна е предупредил редиците на СДС да са готови за предсрочни избори. Всеки разумен човек не може да не очаква предсрочни избори, смята той.

По думите му "сините" са в добра кондиция за парламентарен вот. Иван Костов обаче не се радва особено на подобен вариант. Ще бъде огромна отговорност, ако ГЕРБ хвърли пешкира в средата на мача, посочи той.

Предсрочни избори според него ще бъдат катастрофа за ГЕРБ и за лидера на партията Бойко Борисов. Нека никой няма илюзии за това, подчерта Костов.