СДС призовава всички десни формации за скорошна дата за отворените избори. „Няма да позволим датата да бъде използвана за алиби за резултата от изборите", каза шефът на предизборния щаб на СДС Борис Марков.

Той съобщи, че СДС ще се бори за възможно най-ранна дата.

Припомняме, на предварителните избори трябва да бъдат определени общите кандидати на Синята коалиция за кмет на София и за президент. От СДС искат вотът да бъде в края на май, докато хората на Костов настояват за юнска дата.

„За нас няма толкова голямо значение на коя дата Владимир Кисьов ще спечели в София и на коя дата кандидатът ни за президент Румен Христов ще спечели", заяви Марков.
Според него датата на предварителните избори не може да развали Синята коалиция. При всички случаи обаче бавенето ще намали избирателната активност.

Марков изказа опасения, че исканията за отлагане на датата имат за цел да бъде намалена избирателната активност и предупреди, че така ще се скъси реалната предизборна кампания.

По думите на Мартин Димитров кампанията сред сините тече от доста време. И Малинов, и Христов, и Кисьов, и Прошков обикалят и са в кампания, подчерта той. Продължителността на кампанията не може да бъде аргумент за отлагане на изборите, категоричен е Димитров.
За СДС е неприемливо да има за предварителните избори по-дълга кампания, отколкото за същинските избори, е мнението на синия лидер.