Президентът Румен Радев покани партии и движения, създадени в последните години или месеци, повечето от тях проруски и свързани с протестите срещу настоящото управление. Но предпочете да забрави проевропейски партии с дългогодишна история. Това се казва в позиция на сегашната партия СДС, които са извън парламента, но се явиха в коалиция с управляващата партия ГЕРБ на последните евроизбори.

Консултациите на Румен Радев с извънпарламентарни партии, обявени уж за датата на изборите, напълно свалиха маската на обитателя на "Дондуков" 2, негодуват от СДС и твърдят, че се създава ново ОФ (организация на Отечествен фронт).

И с консултациите Радев руши доверието в политическата система, критикува Сачева

И с консултациите Радев руши доверието в политическата система, критикува Сачева

Срещи със съмнителни политически субекти

"Не сме засегнати ни най-малко от отношението му, защото мястото на СДС не е в тази компания от проруски, производни на БСП и пред заличаване, партии", пишат сподвижниците на Румен Христов.

Според тях форматът на консултациите е доказателство за тяхната истинска цел. Според партията поведението на президента доказва, че датата за изборите е параван, зад който се създава новия Отечествен фронт, под егидата на президента.

От СДС пишат, че президентът се среща с протестърските партии и се изживява като техен лидер. Той на спокойствие "бабува на новата коалиция, която да осъществи голямата мечта на президента - да дърпа конците на изпълнителната власт", пишат от СДС.

"Протестърският театър от лятото нямаше за цел да свали управлението, защото никоя от формациите, които участваха в него, не беше готова за избори. Това беше сцената, на която се подготвяше новата коалиция, под юмрука на Радев", пишат от СДС. Според тях, коалицията иска властта на всяка цена за себе си, а нейните лидери нямат търпение да седнат на политическата софра.

"Подробностите се уточняват сега, а обществото е залъгвано, че темата е датата на изборите. Вероятно Радев е наясно, че няма да има втори мандат и задкулисно се опитва да си подсигури политическо бъдеще", пишат от СДС.

От партията призовават президентът да си припомни, че институцията, която оглавява олицетворява единството на нацията, а не лични и партийни политически изгоди.

Румен Радев: Правителството целенасочено абдикира от машините

Румен Радев: Правителството целенасочено абдикира от машините

Той настоя да се мисли за дистанционно гласуване по пощата

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На 9 януари президентът се срещна и с ръководството на ПП "Възраждане", които заявиха, че датата за парламентарните избори трябва да бъде на 28 март.

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Румен Радев настоява за ефективна и равнопоставена предизборна кампания

Следващият парламент да бъде реално отражение волята на българите, иска президентът