Консултациите при държавния глава идват късно, след обявяване на датата. Това е голяма грешка и руши доверието в политическия процес. Мнението е на социалния министър и член на ГЕРБ Деница Сачева.

По думите на Сачева в студиото на БиТиВи, не можеш да започнеш консултации със съмнителни политически субекти, включително и такива, които са в процес на заличаване.

"Не знам дали това е правилен ход. Аз го оценявам като допълнителен ход в това да нарушава доверието в процеса." Като такива съмнителни субекти Сачева посочи партия "Възраждане", която е в процес на заличаване, но и други, които "не са регистрирани като партии". Вероятно Деница Сачева има предвид платформата на "Изправи се.БГ" и "Отровното трио", които обявиха, че нямат намерение и да се регистрират като партия.

Румен Радев: Само легитимен парламент може да демонтира порочния управленски модел

Румен Радев: Само легитимен парламент може да демонтира порочния управленски модел

Да има доверие в машинното гласуване, иска президентът

"Така, както президентът ни съветва нас да бъде отговорни, така той на първо място трябва да бъде на висотата на тази отговорност, която е делегирана в тази позиция", коментира членът на ГЕРБ.

"Това, което прави в момента президентът, вероятно е опит той отново да се опита да промени датата, защото доста прибързано я каза - без консултации и анализ. Опитва се да търси здравен консенсус около един политически акт, което не е правилно. Президентът е трябвало да мисли и за гласуването на карантинираните, преди да обяви датата 28 март.

Иначе ГЕРБ биха взели участие в консултациите при държавния глава, ако получат покана за това. Такава все още няма.

Деница Сачева е убедена, че нито една дата за изборите не притеснява ГЕРБ и "на която и дата ние бихме се явили, бихме били първа политическа сила". След голямото обществено напрежение да има предсрочни избори, датата 28 март е първата възможна. "Нека да бъдат изборите на 28 март", заяви Сачева.

Кабинет Борисов-4 е реалистичен сценарий за Тома Биков

Кабинет Борисов-4 е реалистичен сценарий за Тома Биков

А и почти сигурен такъв

На този етап ГЕРБ не води разговори за коалиция, извън съществуващата със СДС. Държим на партньорите си, с които сме се явявали до момента, обясни Сачева и допълни, че на фокус са самите избори, изборния процес и програмите.

Деница Сачева коментира и случая с ваксинираните общински съветници в Сандански. По думите й има ваксинационен план, който трябва да се спазва, но и не трябва да се правят генерални изводи от случая. След тази история се надявам, че по-малко хора ще поискат да го направят. Няма как това да се случи тайно. Много трудно в днешно време, когато всеки има телефон, може да остане нещо тайно."

Но Сандански може да има и друг ефект - да популяризира ваксинацията, тъй като хората ще видят, че политици и властта се натиска да стигнат до ваксина.

На този етап не е висок процентът на хората от домовете за възрастни и за хора с увреждания и деменция, които искат да се ваксинират - около 20% процента засега. Според Деница Сачева трябва да се подобри още информационната кампания, а и предполага, че с течение на времето ще има промяна в тези проценти.

Затварят 10 домове за хора с умствена изостаналост и психични разстройства

Затварят 10 домове за хора с умствена изостаналост и психични разстройства

Потребителите им ще бъдат настанени в услуги от нови тип, поясни министър Сачева

Преди 31 януари няма да има разхлабване на мерките, изпълнителната власт има споразумение за това с Националния оперативен щаб. "Това, че имаме положителна тенденция, не бива да ни успокоява", заяви тя.

Тя добави, че безработицата в страната в момента е около 6.7% и категорично отхвърли обвиненията от страна на БСП, че служителите в агенцията по заетостта се опитват с действия и думи да отклонят граждани от това да се регистрират като безработни. Работата на служителите е да търсят и намират работа на хората, това че разпитват подробно гражданите е тяхно задължение, обясни Сачева.

Уверихте ли се, че добавките за пенсионерите е купуване на гласове, пита Нинова

Уверихте ли се, че добавките за пенсионерите е купуване на гласове, пита Нинова

Изказването на Борисов било цинизъм, Нинова иска преизчисляване на пенсиите

Обмисля се, макар и да няма крайно решение все още, добавката за пенсионерите да бъде продължена във времето. В момента решението е за до март месец включително. "Категорично помощта за пенсионерите е свързана със здравната криза, ще я има добавката, докато има такава криза. Добавката не е свързана с изборите, това са обвинения, които открояват мисленето на нашите опоненти, които биха действали така", коментари Деница Сачева.

СДС разобличава срещите при президента като създаване на ново ОФ

СДС разобличава срещите при президента като създаване на ново ОФ

От СДС твърдят, че Радев поканил проруски партии на консултациите за изборите