С 49 гласа „за", пет „против" и двама „въздържал се" градският съвет на СДС е гласувал да не се разединяват СДС и ДСБ за местните избори в София.

Припомняме, вчера ДСБ даде извънредна пресконференция, на която се закани да се регистрира самостоятелно. Тъмносините отсякоха, че според тях Синята коалиция се подменя. Хората на Костов не можаха да преглътнат, че СДС и ОДС, в които влизат Евгений Бакърджиев, Любен Дилов-син и Стефан Софиянски, са подписали споразумение за подкрепа на кандидата за президент Румен Христов.

Въпреки че през целия вчерашен ден липсваше реакция от страна на СДС, късно снощи се появи информация, че двете партии са се разбрали за броя на съветниците.

Малко след 13 часа днес ДСБ и СДС се регистрираха като коалиция за местния вот в София с кандидат Прошко Прошков

На днешната пресконференция на сините Борислав Бориславов, председател на градския съвет на СДС, уточни, че с ДСБ са се договорили съотношението на съветниците да не е 50 на 50 (тоест 10 от всяка партия), а да е 11 съветника от ДСБ и 9 от СДС.

Целта за това решение е балотаж и спечелване на изборите в София от Синята Коалиция, изтъкна Бориславов и добави, че десницата трябва да се яви обединена, да има силно представяне на десните партии. Той каза също, че от ГЕРБ има много, които са вложили усилия тази коалиция да не се случи.

Междувременно, малко след 13 часа ДСБ и СДС се регистрираха като коалиция за местния вот в София с кандидат Прошко Прошков.

В момента кандидатурата на Прошко Прошков лежи върху една много сигурна основа. Това заяви за news.bg Христо Ангеличин от ДСБ след регистрацията на Синята коалиция в ЦИК.
Всичко се изясни, всяка от партиите направи своите отстъпки и регистрацията на Синята коалиция, включваща СДС и ДСБ за местния вот в София е факт, каза още Ангеличин.
Той прогнозира, че подкрепата за Прошков ще нараства и че той ще се очертае като единствена дясна кандидатура.
Прошков се очертава като най-силен кандидат и постепенно по-малките партньори разбират, че няма смисъл гласовете да изтичат в друга посока, поясни Ангеличин.

По-рано днес РЗС обяви, че подкрепя Прошков, но другата дясна формация - новото ОДС, издигна своя кандидатура - шампионът по кметски мандати - Стефан Софиянски

Само ние можем да бием ГЕРБ в София, никой друг, заяви от своя страна лидерът на СДС Мартин Димитров.

Той добави, че в рамките на цялата страна ще потърсят подкрепата на други десноцентристки партии за местните и президентските избори, за да няма разпиляване на вота.

Никой няма право да спъва процеса на консолидация на дясното пространство. В повечето градове има широки десни коалиции, широко представителство на СДС, изтъкна той. Димитров изрази съжаление, че преговорите с ДСБ за кандидатурата в София, са били толкова трудни.От десет години не е правена такава консолидация, каквото стои зад Румен Христов, допълни още Димитров.

Борислав Бориславов също посочи, че с ДСБ дебатите винаги са трудни. Той изрази съжаление, че не са били разписани черно на бяло договорките от предварителните избори и затова нещата са стигнали до тук.

Колкото до ОДС, всеки има право да се докаже, коментира синият лидер и добави: „Ние с ОДС сме на много места заедно в страната, партиите имат право на свои решения". Димитров отказа коментар относно Мартин Заимов с думите „Не отговарям за Мартин Заимов".

Припомняме, днес стана ясно, че Мартин Заимов ще води листата за общински съветници на РЗС. На изборите през 2007 година той беше издигнат за кандидат кмет на София от ДСБ и СДС.