Изключително атрактивен дебат между кандидат-президентите Атанас Семов, Ивайло Калфин и Румен Христов организираха от КТ „Подкрепа". Въпреки, че бяха поканени шестте най-рейтингови претенденти за „Дондуков" 2 на поканата се отзоваха само кандидатите на РЗС, БСП и СДС.

Най-живописен и атрактивен с oбещанията си беше Атанас Семов. Той обеща да продължи хобито на Георги Първанов в ловуването, но обект на неговата стрелба няма да бъдат животни, а хора. "Ако бъде избран за президент ще отстрелвам корумпирани министри и корумпирани депутати", закани се той. Тази заявка дойде в отговор на въпрос от залата.
Семов се обяви срещу „Българската Коледа", която според него е проява на цинизъм и PR.
„Ако аз бъда избран за президент Българска Коледа няма да има," категоричен бе той. Според него задължение на българската държава е да се грижи за здравето и лечението на хората.

Атанас Семов разкри интересни факти. От отчета на Министерски съвет пред Сметната палата става ясно, че за миналата година правителството е похарчило 5 млн. лв. за медикаменти. В същото време Фондът за лечение на деца в чужбина разполага с бюджет в размер на 4,8 млн. лв.

Семов обещава, ако стане върховен главнокомандващ да не разхожда военните ни части по света. „В последните 20 години българската армия бе клана, така, както турчин не я е клал", подчерта кандидатът за президент на РЗС.
Според него армията ни може да послужи за алтернативен граничен контрол. Атанас Семов е подготвил и първият си президентски ултиматум към финансовия министър - Симеон Дянков - или да се опомни или Семов ще опрощава като държавен глава всички задължения на българските граждани. Указът за това вече е подготвен, посочи той.

"ГЕРБ е най-уродливото продължение на прехода", заяви Атанас Семов.
"България не е бедна държава, България е безпощадно окрадена държава", допълни той. Той посочи, че по данни на синдикатите и „Прозрачност без граници" щетите през 2010 г. от контрабанда, митнически и ДДС-измами са в размер на между 3 и 5 млрд. лв. Атанас Семов се заканва да сезира конституционния съд, ако стане президент, заради национализирането на резерва на НЗОК. Според него бюджетът на касата е пирамида, която източва парите на най-бедните хора и финансира строежа на магистрали.
„Едно евро не е получила България от ЕС за показното строителство на магистрали", подчерта Атанас Семов.

"Всяко щракване на ножичката на Борисов е 20% кражба от здравеопазване и образование", подчерта кандидатът за президент на РЗС. На 20% възлизат комисионните. Предстои разпад на социалните системи, притеснен е Атанас Семов. Съотношението между работещи и неработещи е 0,7 на 1 безработен.
Семов не спести и критиките си към министър-председателя Бойко Борисов, който е основният виновник, според него, за състоянието на страната.
„Високо интелигентният министър-председател е резил за всяка селска кръчма", категоричен бе кандидатът за държавен глава, издигнат от РЗС.

Катастрофата в образованието е най-голямата заплаха за нацията, смята още той. Според него в конституцията трябва да бъде записано, че образованието е стратегически национален приоритет. "Стана модерно да си политик, който не говори с модерни изречения", изтъкна Атанас Семов. "Никъде на Балканите не вилня такава война, каквато водят правителствата от последните 30 години и особено последното", подчерта още той.

"Развива се процес от икономическа криза да влизаме в социална криза". Това заяви от своя страна и кандидатът за президент от БСП Ивайло Калфин. "Политиката, която се води от това правителство, е сбъркана", категоричен е той.
Ивайло Калфин посочи, че за последните 3 години безработицата се е увеличила с 66%. Това е един много притеснителен процес, защото не му се вижда края, заяви Калфин. Ако стане президент той е готов да свика КСНС за бедността. Тя започва да е заплаха за националната сигурност, смята Калфин.

Той също се заканва да сезира Конституционния съд, заради национализацията на резерва на Здравната каса. Според червения кандидат-президент е необходима реформа на здравната система. По думи му е престъпление към хората закриването на общински болници. Той е готов също така да създаде Съвет за наука и иновации към президента, ако стане държавен глава.
„Изцяло е сбъркан начинът на финансиране на образованието", смята Ивайло Калфин. Относно приемственост на ловното хоби на настоящия държавен глава, Калфин коментира: „Няма да ме видите с пушка да обикалям по планините, защото не ми е интересно". Той обаче би подкрепял големи дарителски кампании и застава зад „Българската Коледа".

Едно от най-притеснителните неща за синия кандидат-президент Румен Христов е високата безработица сред младите хора. Всеки трети младеж е безработен и не намира реализация в България. „Сто млади души ежедневно напускат България", подчерта Румен Христов.
„В последните години България не градира, а деградира", коментира той. По думите му от 460 обещания, приети от правителството на Бойко Борисов, са изпълнени едва 10%. И Румен Христов е готов, ако стане президент да сезира Конституционния съд за национализирания резерв на Здравната каса. Според него грубо нарушение е отменянето на правото на българските граждани до достъп до здравеопазване. Той е убеден, че с парите за здравеопазване се финансира строителството на магистрали. Ефект от инвестициите в пътища според Христов няма, защото по думите му ямите по българските пътища са по-големи от копките.

Според Румен Христов науката и образованието за загърбени. "Образованието на България започва да се срива", посочи той. По негово мнение вместо 108 млн. лв. за спортна зала, по-рационално е било кабинетът да вложи в образователната система. Румен Христов, ако стане държавен глава, няма да ходи на лов, но обещава да работи за развитието на ловния туризъм. Той също няма да продължи инициативата „Българската Коледа".

Той обаче смята да намали бюджета на НСО и да вложи тези средства например във Фонда за лечение на деца в чужбина. Румен Христов обещава да работи за връщане на достойното място на армията. „Армията е пазител на сигурността на нацията", посочи той.