•Симеон си вкара автогол. Той се обгради с некадърни хора и загуби своето обаяние• – това заявява бившият съветник на премиера Яков Джераси пред германския “Шпигел”.

Авторитетният германски седмичник припомня на читателите се триумфалното завръщане на бившия монарх през лятото на 2001, когато единайсетгодишното разочарование на българите от посткомунистическия елит е издигнало бившия цар на премиерското кресло. Изданието обаче констатира, че днес много от поданиците смятат тогавашното решение за историческа грешка, припомняйки, че партията на полит-дебютанта Симеон е успяла да спечели едва две кметски места в по-големи общини на последните избори.

Средната заплата не надхвърля 150 евро и много българи продължават да живеят в дълбока бедност, пише “Шпигел”. Търговският дефицит достигна през тази година рекордната сума от 1,39 милиарда долара и Международният валутен фонд изрази загриженост от растящия дълг на страната-кандидат за членство в Европейския съюз.

Според "Шпигел" правителството е проиграло авторитета си и на Запад. Причината е на само в съмнителни оръжейни доставки за Судан, Грузия и Сирия с предполагаем адресат Ирак. Западът е раздразнен преди всичко поради недостатъчна надежност при опазването на секретни и военни данни.

"Шпигел" припомня намерението на премиера да назначи ветерана от комунистическата Държавна сигурност Бриго Аспарухов за координатор на службите и изтъква, че бившият монарх е бил принуден да отстъпи едва след като Вашингтон е заплашил, че това няма да остане без последици.

Спечелилият кметската надпревара в столицата Стефан Софиянски - пише "Шпигел", вече открито хвърля поглед към премиерското кресло. Симеон не може да разчита на успех на предсрочни избори. Както на всички избори преди 2001 година и сега за победата ще се борят старите конкуренти – Социалистическата партия и СДС" - отбелязва изданието.

В заключение германският седмичник, цитиран от Би Би Си, успокоява читателите, че макар и отказал се от короната Симеон няма защо да се тревожи за бъдещето си. "Голяма част от национализираните дворци вече му е върната, а му остават за получаване недвижими имоти за още 148 милиона евро" - отбелязва "Шпигел".