Покушението срещу Ахмед Доган е възмутителен акт, който трябва да бъде недвусмислено осъден от цялото ни общество.
Всякакви опити от отделни среди да бъде омаловажавам, с етикет за инсценировка, или превръщайки извършителя му в герой, са цинични и вредят на демокрацията у нас.

Това се казва в изявление на бившия премиер и коалиционен партньор с ДПС Симеон Сакскобургготски.

Преди всичко, подчертава той, трябва да сме благодарни, че нямаше фатален край, въпреки че картината, която наблюдавахме беше покъртителна и за жалост точно тя „обиколи" света.

Анализирайки случилото се, трябва да си дадем сметка, че подобни опити за покушения, не са изключени дори в страни с дългогодишни демократични традиции като САЩ, Швейцария, Великобритания. Примерите за съжаление съвсем не са малко и са част от проявите на колективна лудост и агресия, които изглежда са заразителни. В глобалния свят, в който живеем, и от който сме част и ние, не можем да очакваме да бъдем защитени от подобни прояви. Още повече, когато става въпрос за високопоставени обществени личности като Доган, коментира още основателят на НДСВ.

В същото време, отбелязва той, може би станахме свидетели на възможния ефект от дългогодишната сатанизация и превръщането във враг на политическия опонент.

За жалост, случилото се засенчи един много по-значителен и достоен политически акт - оттеглянето от председателския пост на един от лидерите на прехода и емблематична личност за неговото мирно осъществяване.
Ахмед Доган е от българските политици, които най-много са допринесли за етническото разбирателство у нас и независимо от различните мнения и настроения днес, това е факт в най-модерната история на България.
Не се съмнявам, че всички обстоятелства около тази вандалска постъпка ще бъдат разяснени, за да може обществото да се успокои, завършва изявлението си Сакскобургготски.