Народно събраниеНародното събрание прие на второ четене предложените от правителството поправки в Закона за приватизация, според които решенията на Агенцията за приватизация за продажбата на предприятия, свързани с националната сигурност, не подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

С цветни маркери – червен и жълто-зелен, председателят на икономическата комисия, Валери Димитров указваше как да се гласуват промените в закона. От масата пред парламентарната трибуна сътрудничка в икономическата комисия вдигаше цветните маркери и указваше на мнозинството, че съответният текст, подложен на гласуване, трябва да бъде отхвърлен. Одобряването ставаше след вдигане на жълто-зелен маркер.

Депутатът от ОДС Йордан Соколов заяви, че знаците, които се дават на мнозинството, са обидни и поиска те да бъдат правени от самия председател на комисията Валери Димитров и той пое тази задача.

Според реда за приватизация, гласуван от парламента, Агенцията за приватизация изготвя предложение за класация на допуснатите до оценяване и класиране оферти. Купувачът ще се избира от правителството и ще се одобрява от парламента. Министерски съвет ще бъде задължен да внася в Народното събрание и цялата документация по приватизационната процедура, която ще се извършва по одобрените от депутатите стратегия.

От лявата и от дясната опозиция бурно протестираха срещу приемането на този текст, който според тях, грубо погазва Конституцията.