ДПС ще настоява за международно разследване на опита за политическо убийство на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Това заяви новият лидер на партията Лютви Местан по време на брифинг в централата на ДПС при уникален медиен интерес.

Нападателят Октай оставил предсмъртно писмо до майка си
Още...

Вчера, 19 януари 2012 г. в зала номер на 3 на НДК, 12:22 часа точно, пред очите на цялата България се извърши опит за показно, ритуално, политическо убийство на лидера на ДПС д-р Ахмед Доган - опозиционен политически лидер от европейски мащаб.
Само след десетина часа тази теза бе скандално подменена, подчерта Местан. По думите му опитът за подмяна на истината е скандален.

"Нечутият доклад на Доган" Още...

Той съобщи, че 30 минути след атентата градският прокурор Кокинов е заявил лично пред Доган, „категорично и еднозначно", че ще бъде повдигнато обвинение за опит за убийство.
Кокинов е съобщил още, че е имал разговор с атентатора и на въпроса му той е отговорил еднозначно - „Исках да убия г-н Доган".

Днес, питаме властите - какво се промени за 10 часа, че тази сутрин вече ни облъчват с коренно различна теза - нямал намерение да убива.

Местан е категоричен, че криминалното минало на извършителя не означава криминални мотиви за деянието.
Искаме разследване на политическия поръчител на убийството, но не сме убедени, че той ще бъде открит, защото няма да се търси, подчерта лидерът на ДПС.

От партията питат какво е обяснението за непоследователността на държавните институции. Заради промяната на основните версии за атентата срещу Ахмед Доган днес от ДПС по-ясно разчитали тезата в неговия доклад, че колаборациите на МВР с някои медии са се превърнали в месиянска основа на властовата структура.

Според Лютви Местан вчерашната случка е петно върху името на България.Ще изтрием петното от България не с подмяна на фактите, а чрез разкриване на истината", подчерта той. „Съмняваме се, че това ще е по силите на компетентните власти", изтъкна обаче Местан. Той е недоволен, че днес властите ни заливат с добре познати клишета, че ДПС политизира и етнизира казуса. Според новия лидер на ДПС не е от значение етническата принадлежност на атентатора.

В ДПС явно са загрижени за живота на нападателя и смятат, че нещо може да му се случи с цел прикриване на истината
„Искаме властите да съхранят здравето и живота му", подчерта Лютви Местан и допълни: „Той единствен може да ни отведе до онези тъмни политически сили, които поръчаха атентата срещу г-н Доган".

От ДПС са срещу разследването на делегатите, започнали да налагат Октай Енимехмедов. „Делегатите обезвредиха един потенциален убиец, за да спасят лидера", категоричен е Лютви Местан, според когото тези делегати трябва да бъдат поздравени за смелостта им.
„Къде беше полицията час и 13 минути от началото на покушението?. Преднамерено ли беше това забавяне?"
, попита още Местан.
Той иска да знае и отговора на въпроса кой поръча подменената теза на разследването за атентата срещу Ахмед Доган.

Христо Бисеров от своя страна посочи, че още преди да излязат първите експертизи на оръжието вътрешният министър Цветан Цветанов заявил, че оръжието, намерено в Енимехмедов, е негодно за убийство. По думите на депутата вътрешният министър пръв лансирал тезата, че не става въпрос за опит за убийство. „Министър Цветанов се намеси грубо в работата на прокуратурата", заяви Бисеров. „Ние вече не вярваме на това разследване", допълни още той.

Стана ясно още, че преди конференцията от ДПС са изпратили две писма - едно до МВР и друго до НСО с молба да гарантират безопасността на събитията. Писмата завършвали с молба да се осигури охраната на форума според тяхната компетентност.
Бисеров обясни, че седем униформени се грижели са сигурността около НДК. Според ДПС скандално е толкова малко полицаи да охраняват 2 хиляди души. Скандално е и че при опит за публична екзекуция от МВР ги няма в залата и няма кой да задържи Октай Енимехмедов. Бисеров съобщи, че НСО няма правомощия по задържане.
От ДПС са категорични, че това, че е наета охранителна фирма да се грижи за сигурността на форума, не снема отговорността на МВР и НСО.

Мустафа Карадайъ пръв се хвърлил върху атентатора. От ДПС са категорични, че става дума и за атентат срещу доклада на Ахмед Доган, тъй като в него пишело, че премиерът Бойко Борисов е „идентифициран летящ обект от подземния свят".

От ДПС определиха като цинизъм коментарите, че вчерашният атентат е инсценировка. От партията все още не са се отказали от вот на недоверие и са убедени, че вчерашната случка ще намери отпечатък в него.