Настоящият кмет на Пловдив Славчо Атанасов е фаворит в предпочитанията на пловдивчани за местния вот. Това показва представително проучване на агенция "Медиана", направено от 7 до 12 септември, предаде БТА.

Според изследването кандидатурата на Атанасов е подкрепена от 30,3% от анкетираните, а за кандидата на ГЕРБ Иван Тотев биха гласували 21%. На трето място се нарежда червеният кандидат Георги Търновалийски със 7,3% подкрепа.

Около 7% доверие събира Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив". Под четири на сто е засега подкрепата за кандидата на Синята коалиция арх. Илко Николов, сочат още данните от проучването.

Вниманието на пловдивчани продължава да е насочено към проблемите на кризата - безработица, бедност, нисък жизнен стандарт, докато проблемите на благоустройството и средата на живот са изтласкани на втори план.

Според прогнозите на "Медиана" в Пловдив за местния вот може да се очаква относително висока избирателна активност - около 60%.

Агенцията предупреждава за напрежение в ромските квартали на Пловдив. В анализа на проучването е посочено, че част от анкетираните в тези райони на града директно са завили, че ще гласуват срещу заплащане.