Кандидат на ГЕРБ за президент ще спечели изборите, убеден е вътрешният министър Цветан Цветанов. В сутрешния блок на БиТиВи той коментира последното социологическо проучване на агенция „Галъп", според което общественото доверие върху личността на вицепремиера намалява, като най-вероятно то ще продължи надолу, като негативната тенденция ще се отрази и на управляващата партия.

Цветан Цветанов изрази силно недоверие към достоверността на данните, представени от агенцията, посочвайки, че по време на кметските избори в София тя не е давала шанс на Бойко Борисов. Запитан дали има агенция, на която на може да се разчита, вътрешният министър беше категоричен: Има агенция, на която вярваме, но тя не е на Юрий Асланов.

Личният рейтинг на един министър не е от толкова съществено значение за реалната политика, изтъкна още той. За мен е важна политиката, която реализира дадено ведомство, добави Цветанов, изтъквайки, че работата на МВР не се е променила по никакъв начин от това, което е било заложено в началото на мандата.

Относно предстоящия вот за държавен глава, Цветан Цветанов се въздържа от посочване на конкретни имена, но още един път изрази увереност, че най-възможният вариант е кандидат на ГЕРБ да спечели изборите, без значение кой е той.

По думите му избирателите трябва да направят равносметка за изминалите години и какво е свършено от управляващите през тях, въпреки тежката ситуация и факта, че предизборната кампания е стартирала рано.

Запитан дали Меглена Кунева и Кристалина Георгиева имат право да участват в президентската надпревара, след като последните пет години не са живеели в България, Цветанов отговори, че подобни въпроси ще бъдат изчистени в хода на кампанията за вота. Все пак той отбеляза, че нито един от двамата няма да е кандидат на ГЕРБ

Запитан дали ГЕРБ обмисля да увеличи правомощията на президентската институция при евентуално спечелване на изборите, вицепремиерът отговори, че това не се обмисля. Една от първите задачи пред бъдещия държавен глава от ГЕРБ ще е указ за освобождаването на посланиците-агенти на бившата Държавна сигурност, ако настоящият не го направи преди вота, стана ясно от думите на Цветанов.

Попитан дали е необходим референдум за АЕЦ „Белене", вицепремиерът коментира, че според него по-скоро са нужни обществени дискусии за централата и експертни мнения. На въпрос за вчерашните песимистични новини за членството ни в Шенген, Цветанов беше категоричен, че имаме политическа подкрепа за приемането ни, но трябва да поработим още. Според него страната ни покрива изискванията за влизане в Шенген и остава политическо решение по въпроса.

Министърът определи като неверни вчерашните твърдения на членове от групата на Наглите. Припомняме, Даниел Димитров - Релето и Радослав Лебешковски заявиха, че „в това дело са накиснати много хора, за да се прикрие група, която може да работи за Бойко Борисов или за Цецо Цветанов".

Когато се дава трибуна на някого да говори, трябва да се види биографията му, посочи Цветанов и припомни големия брой престъпления, за които са разследвани двамата.

Видимо недоволство във вицепремиера предизвиква въпроса в какви отношения е с шефа на Митниците Ваньо Танов. Цветанов упрекна водещите, че му задават подобно питане, изтъквайки, че темата е приключена отдавна, както и че има много по-важни теми за дискутиране.