Служебното правителство е върнало за корекция проект на МВР по Плана за възстановяване. Това стана ясно от брифинг в МС на вицепремиера Атанас Пеканов и на силовия министър Иван Демерджиев.

Все пак бе уточнено, че изпълняваме 21 от 22 критерии за първото плащане. Спънката е именно проектът на МВР за изграждане на телекомуникационна система. Пеканов каза, че в първата версия на плана той не е намерил място, но кабинетът Петков го връща, стана ясно от думите на Пеканов. МВР в кратки срокове трябва да проведе прозрачна процедура, която отговаря на еврокритериите.  

Въпреки тези проблеми в края на месеца ще заявим първо плащане по плана, по думите на Пеканов. Той се обяви за изсветляване на процеса. Вътрешният министър Иван Демерджиев поясни, че този проект е трябвало да подсигури комуникационно МВР, както вътре в системата, така и към Министерство на отбраната. По думите му проблемът е, че функционалността на системата е доста спорна, както и това, че първата процедура по проекта е извършена непрецизно. За Демерджиев в проекта е заложена остаряла технология.

Проектът е за 134 милиона лева.

Пеканов готви процедури за 3,7 млрд. лева по Плана за възстановяване

Пеканов готви процедури за 3,7 млрд. лева по Плана за възстановяване

Ако следващото НС не успее да приеме нужните 22 законови промени, парите по първия транш не се губят, а разсрочват