Министерският съвет прие решение за временно частично преустановяване на изпълнението на задълженията по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) от страна на България спрямо Русия.

ДОВСЕ е подписан през 1990 г. и влиза в сила през 1992 г. Договорът установява равнища на въоръжения в пет категории: бойни танкове, бойни бронирани машини, артилерийски системи с калибър 100 мм и над 100 мм, бойни самолети и ударни вертолети.

ДОВСЕ изпълнява централна роля в европейската сигурност като основен документ за контрол върху конвенционалните въоръжения за гарантиране на стабилността в Европа.

На 12 декември 2007 г. Русия обяви едностранно мораториум върху ДОВСЕ, като ефективно преустанови участието си в обмена на информация и в инспекционната дейност по договора.

Тези действия на руската страна, които не са съобразени с международното право, са предизвикали сериозна загриженост във всички останали 29 държави - страни по договора, тъй като конвенционалните въоръжения на Русия са най-многобройните в Европа, коментират от МС.

Независимо от руския мораториум, останалите 29 държави-страни по ДОВСЕ продължават да го прилагат.

След неуспеха на четиригодишните усилия за постигане на съгласие с руската страна по бъдещето на контрола над конвенционалните въоръжения, България, заедно с останалите страни-членки на НАТО, и взела решение да предприеме реципрочни действия спрямо Русия в отговор на нейните откази за провеждане на инспекции и за предоставяне на информация по ДОВСЕ.

Това решение не следва да се разглежда като изключване на възможностите за по-нататъшни преговори за възстановяване на жизнеспособността на режима на ДОВСЕ и изпълнението на ангажиментите, произтичащи от него.

С днешното си решение Министерският съвет преустановява временно частично изпълнението на задълженията от страна на България по ДОВСЕ, свързани с обмена на данни, нотификациите и инспекциите, спрямо Русия.

Изпълнението може да бъде възобновено във всеки един момент, когато руската страна поднови изпълнението на своите ангажименти по договора, прекратявайки мораториума върху него.

Междувременно България ще продължи да прилага изцяло ДОВСЕ по отношение на останалите 29 държави-страни по него, се казва още в решението на МС.