Новият закон за горите (спрян с президентско вето след протестите на еколозите, б.р.) е по-екологичен и по-справедлив. Това заяви на пресконференция Иван Тодоров - председателят на българската асоциация по европейско право.
Той обстойно сравни стария вариант на закона с новите предложения и изтъкна всички предимства на новия закон.

Тодоров изтъкна като най-важна точка получаването на правата върху горите чрез търг. По негови думи спечелилият търга може да използва територията само, за това, което държавата предварително е разрешила.
Това изключва строенето на всякакви хотели и бетонни съоръжения.

След закупуването на територията е предвидено законът за защита на околната среда да продължава да действа, тоест режимът няма да става по-либерален.

От гилдията на архитектите подкрепиха становището на Иван Тодоров, като председателят Георги Бакалов изрази готовност и желание да подпомогнат уреждането на всички несъответния по новите текстове.

Той поздрави еколозите за категоричната позиция, която заемат, но заяви, че в повечето им изказвания липсва професионализъм.
Законът за устройство на територията е основата, в която трябва да се разпишат всички позволени съоръжения в планината, заяви Бакалов.

Витоша трябва да мине към столична община, каза още той.
Изграждането на почивни обекти в планината е нещо, което трябва да бъде екологично издържано. Специалистите смятат, че изграждането на още лифтени съоръжения гарантирано ще бъде с нулева въглеродна емисия и ще спре движението на хиляди коли със скиори към планината.

Допълнителните съоръжения ще позволят разрастването на зимния туризъм и ще дадат работа на населението в планините, което е близо 2 млн.

Директорът на Рила Спорт Славейко Стойков заяви: "Видяхме светлина в тунела и воля на управляващите да направят решителна стъпка за благоустройството на българския спорт. Ние трябва да търсим вариант за баланс, няма противопоставяне - или ски, или природа".