Купуване на гласове и контролиран вот, събиране на лични данни в присъствие на кандидати за общински съветници в избирателните секции по време на гласуването - това са само част от нарушенията констатирани от ромски наблюдатели, съобщи Орхан Тахер от Сдружение „Гражданско общество в действие".

Големият проблем е защо се създават условия за такива нарушения, подчерта той на пресконференция в БТА. Купуването на гласове отдавна не е проблем само на ромските гласове, отдавна е проблем на цялото българско общество, убеден е Тахер.

Притеснителното беше това, че властите си затваряха очите пред купуването на гласове, каза той.

Тахер съобщи, че тарифите са били различни - между 20 и 50 лева е била цената в случаите, на които попаднали наблюдателите. Най-висока е била тарифата по Черноморието, където е достигала 200 лева. Там не сме имали наблюдатели, но получихме такава информация, каза Тахер.

Ромските квартали съвсем не са първенци по размера на тарифата", подчерта той и посочи, че по южното Черноморие почти няма роми. Въпросът е защо има купуване на гласове и защо явлението придобива все по-мащабни размери, е истинският проблем, според Тахер.

Защо все повече хора, дори от средната класа вече, решават да си продадат гласа, т.е. образовани, добре облечени хора, които не са безработни, добави той.

Според Тахер би трябвало отдавна да се запитаме, ако виждаме отрицателните тенденции в махалите, дали утре същото няма да се случи и извън тях. Орхан Тахер каза, че след събитията в Катуница от сдружението са се обърнали към ОССЕ с искане в България да бъде изпратена разширена мисия и сдружението е решило да създаде мрежа независими наблюдатели в 9 града, сред които - Лом, София, Кюстендил, Петрич, Хасково и две села, наблюдавани са и 50 избирателни секции и сигналите за манипулации валяли през целия ден.

Тахер съобщи, че в Лом, Кюстендил и Пещера имало агитации пред изборните секции и купуване на гласове. Сезирахме съответните органи, но се получи прехвърляне на топката между различните институции, каза той. Според него имало криворазбрано прилагане на разпоредбите на Изборния кодекс и влияние на управляващата партия ГЕРБ върху изборния процес.

Тахер съобщи, че в Пещера е имало избирателна секция в кафене, което е собственост на родителите на кандидат за общински съветник. Обяснението на председателят на ОИК било, че определянето на секциите станало преди определянето на кандидат общинарите. Този случай според Тахер показва, че има дупки в избирателното законодателство.

Той съобщи, че наблюдателите в Лом се оплакали от диспропорции от присъствието на полиция - имало секции с много полицаи и такива само с по един. В някои случаи полицията реагирала, в други не.

Тахер разказа, че в Кюстендил хората били извозвани до секциите да гласуват. Транспортът бил организиран от партиите и едни застъпници са били спирани, а други- дори такива, които са насочвали хората как да гласуват, били оставени необезпокоявани.

Тахер отказа да конкретизира чии застъпници не се пипат и обясни: „Нека имаме търпение да мине вторият тур. Притесняваме се за безопасността на нашите наблюдатели", изтъкна той и добави, че след изборите ще има подробен доклад.