Стефан Софиянски, Любен Дилов-син, Евгений Бакърджиев и Александър Праматарски представиха новия политически проект Общност на демократичните сили – ОДС по време на пресконференция в София прес.

Проектът си поставя за основна цел обединението на извънпарламентарната дясна опозиция и прекратяването на роенето на десните партии. Според ОДС партиите, структурите на гражданското общество и гражданите, които изповядват десни демократични политически ценности би трябвало да се събират. От ОДС си поставят и тази цел с новия проект.

Любин Дилов – син заяви, че ОДС ще участва на предстоящите президентски и местни избори, където е възможно със собствени кандидати. От Синята коалиция реагирали със смесени чувства, коментира Любен Дилов – син. По думите му ОДС тръгва с добронамереност и протегната ръка към останалите представители на десницата.

Формированието е отворено за диалог и има готовност да се включи в първичните избори на Синята коалиция със собствен кандидат за президент. Вече се обсъждат имена, но все още няма решение дали кандидатът на ОДС ще бъде познато лице или млад член.

Евгений Бакърджиев пък посочи, че няма личен проект в ОДС. Той заяви категорично, че има нужда от обединение на десницата и изрази убеденост, че резултатите ще бъдат много сериозни.

Стефан Софиянски от своя страна заяви, че с 10-годишния си опит като кмет на София има готовност за още един мандат като градоначалник. Той каза, че първо трябва да се изчистят идеите, да се излезе с ясна управленска програма. „През последните години в България системно се предизвиква хаос и се стига до тежко положение”, коментира Софиянски.

Той обяви, че ОДС се готви и за стабилно представяне на парламентарните избори. „Не подценяваме Синята коалиция”, посочи още бившият столичен градоначалник. По думите на Софиянски, първата логика е да се търси подкрепа за извънпарламентарна дясна опозиция.

Днес ни управляват бивши партийни членове”, подчерта Софиянски и допълни, че ОДС е дясната опозиция. „Миналото зададе дневния ред на обществото”, посочи той.
Лидерът на ССД припомни, че по времето на Обединените демократични сили са били набелязани и постигнати стратегически за страната ни цели.

Софиянски припомни, че по времето на ОДС е била получена покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Любен Дилов – син заяви, че управлението на ОДС е било успешно, а Софиянски призна, че действително са допуснати и грешки и са натрупани негативи, но според него това е било неизбежно след дълбоките реформи.

Дянков работи в условията на валутен борд, който аз съм подписал”, подчерта още бившият кмет на София, като заяви категорично, че „старите муцуни” не трябва да се притесняват и да се срамуват от миналото, а да сложат всичко на масата, защото това минало ни прави европейци.

От своя страна лидерът на Демократическата партия Александър Праматарски обяви, че няма амбиция да се кандидатира за никакви постове. Той посочи, че заради неразбиране на политическите процеси и лидерски амбиции се е стигнало до раздробяване на десницата. По думите на Праматарски, необходимо е укрепване на този нов демократичен център.

Членовете на ОДС заявиха, че ще подкрепят нови лица и млади хора, които според тях трябва да се включат в политиката. В ОДС са подписали обединителна Харта около общи принципи и цели.

В новия проект се присъединиха Свободни демократи, Демократическата партия, Движение Гергьовден, Български демократичен съюз „Радикали”, клуб „Сенатор”, БЗНС и Сдружение земеделско движение.