Почти 2 млн. лева без ДДС ще струва проектирането, авторския надзор и монтаж на "щабен елемент за интегриране сили на НАТО по програмата на Алианса за инвестиции в сигурността (NSIP)", съобщиха от МО.

Този "елемент" трябва да бъде изграден в района на сградата срещу института за спешна помощ "Пирогов".  Изпълнението на поръчката е свързано с достъп до квалифицирана информация, свързана с държавна тайна, се казва в документа, в който е обявена тази поръчка.

Силно завоалирания изказ указва крайния срок на подаване на документи за кандидатстване. Заповедта е издадена в началото на този месец, а срокът за кандидатстване - до седмица след това.

Вероятно парите за този "щабен елемент" ще бъдат заделени от бюджета на МО в областта на съюзната и международна сигурност, който според Закона за държавния бюджет е около 62 млн. лева.

Припомняме, че в България ще има три щаба на НАТО, което стана ясно от посещението на заместник върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа ген. Брадшоу в София от 17 март 2015 г.

Първият щаб е по координация (NATO Force Integration Unit) в София. Това не е бойна, а щабна структура, с численост от 40 души. От тях 20 ще са български военнослужещи. Задачите са основно координация на съвместни тренировки и учения с други страни от НАТО. Ще има и задачи по координиране на функциите по възпиране, които упражнява Алианса и подпомагане на действията на Силите за отговор на НАТО

Вторият е Комуникационен център - комуникационна рота, част от 2-ри свързочен батальон на НАТО, разположена на територията на Мобилната Комуникационна система в Горна Малина, край София. Тя ще бъде с численост 50 военнослужещи, двама от тях - офицери. Задачата на тази рота ще е осигуряване на комуникации със структурите на НАТО.

Тя е заявена през 2011 г. и трябва да бъде сертифицирана през 2015 г. на Първо ниво, а окончателно през 2017 г. Войсковата част вече участва в операцията на НАТО в Турция през 2014 г., като част от командната структура там, за подпомагане на ПВО и операциите срещу ИДИЛ.

Третият е Команден център за обмен на информация между корабите, във Варна, чието създаване е започнало през 2008 г. и трябва да завърши изграждането му през 2015 г., а през 2016 г. да бъде сертифициран.

Както често се споменават решенията от срещата на високо ниво на НАТО в Уелс, там бе постигнато всеобщо съгласие разходите за отбрана в бюджета на всяка държава членка да са поне 2% от БВП. При визитата си в българската столица ген. Брадшоу посочи, че вече доста държави са дали ясни сигнали че ще изпълнят това решение.