Гостувайки на млади гербери във Варна, премиерът и лидер на ГЕРБ Борисов очерта в обръщението си към младите функционери всички добрини, извършени от ГЕРБ, както и поразиите на БСП и ДПС.

На нас винаги се пада - преди най-тежката финансова криза не дадохме нито една банка да падне. Мина кризата, дойде Орешарски, веднага се строполи, което ни коства 3,6 млрд. до снощи. Това обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на политическия университет във Варна, организиран от младежката организация на партията.

По думите му, над 100 000 вложители са си взели парите от КТБ, благодарение на това, че има правителство и са го направили. Той изчисли, че това се равнява на три магистрали „Хемус" от София до Варна. Това, по думите на премиера, бил резултатът от направеното за година и половина от експеримента „Орешарски". „Затова си тръгнаха. И в БСП, и в ДПС има и умни хора и разбраха, че така вече провалят държавата, че после вече ще е непоправимо", допълни Борисов.

България е сред първите 10 страни в ЕС, които са най-добри по отношение на усвояването на средствата от еврофондовете. Страната ни има 1,5% грешки, при допустим показател от 2 %. Това показва много добър административен капацитет на екипите на министрите, на кметствата, доволен е Бойко Борисов.

Той посочи, че възстановяването на спрените еврофондове след сформирането на новия кабинет е в резултат на това, че Европа си е отдъхнала от предишното правителство и е дала цялата политическа подкрепа за неговото правителство.

Борисов се похвали, че всички еврофондове работят сега и до края на годината ще бъдат разплатени 6 млрд. лева. Той изброи редица проекти, които се реализират с финансиране от ЕС.

„За 23 години са направени 9 км метро, за последните 7 години - 39 км. За магистралите средно 65 км на година", посочи Борисов. Той допълни, че в началото на следващата година ще бъдат заложени и средства за ремонт на Аспаруховия мост в град Варна.

„В кабинета министрите работят много добре. Малко ме беше страх дали няма да се делят на „наши" и „чужди", но проявяват много голям професионализъм, помагат си, работят заедно и истински ме радват", коментира още Борисов.

Той изтъкна, че всеки град, в който ГЕРБ има втори мандат, става сред най-добрите за живеене. "В София над 45 детски градини бяха приватизирани и изчезнаха. Цели квартали останаха без детски градини. Откакто аз станах кмет и после Фандъкова имаме над 100 нови детски градини", посочи още Борисов.

Той анонсира, че през август ще бъде пуснат и заводът за битови отпадъци в София. „Като станах кмет, столицата имаше само 20% канализация. Сега са над 80%. Това е управлението на ГЕРБ", продължи да се хвали Борисов.

Премиерът увери, че за борбата с контрабандата се полагат огромни усилия. Той отчете, че за три месеца има над 1 млрд. лева повече приходи.

Бойко Борисов подчерта, че се търси решение и за проблемите на родителите с деца с увреждания.