Часове наред депутатите спориха по второто четене на промените в Изборния кодекс. Припомняме, това се наложи, след като Конституционният съд обяви някои от текстовете му за противоконституционни.

Знакът "X", с който ще се отбелязва изборът на гласоподавателите в бюлетината обтегна напрежението в пленарна зала.
Опозицията настоя да не се ограничават избирателите само с този конкретен знак.

 

Стефан Дедев от ГЕРБ посочи, че с критиката си към знака "X" опозицията иска да контролира вота.
„Столичани в повече" е сериал и тепърва ще виждаме как ще се развиват изборите в сериала, посочи, опонирайки му Мая Манолова. Тя припомни случая в пловдивския район Източен, където управлявщата партия "бе уловена" да купува гласове.

От ДПС пък се заканиха да сезират Конституционния съд заради спорния знак. Откъде накъде изисквате от българския гражданин да си играе на диагонали, че може и ръката му да трепери, притеснен е Лютви Местан.

Химикалът, с който ще отбелязваме знак "X" трябва да е задължително със син цвят.

16 члена са отделени в изборното законодателство на знака, с който избирателите трябва да отбележат своя избор. Този е последният от студио "X", с тези думи Искра Фидосова се обърна към парламентарния шеф Цецка Цачева, за да я информира, че са приети почти всички 16 члена, касаещи спорния знак.

От БСП отново скочиха срещу възможността Общинските съвети да назначават районни кметове, вместо да се избират с гласуване. "Защо да не дадем възможност на хората да избират", попита социалистът Любен Корнезов.

Постарайте се да се представите на изборите добре и вие ще сте тези, които ще назначат районните кметове в София, Варна и Пловдив, обърна се към опозицията Красимир Ципов от ГЕРБ.

Сините също изразиха недоволство срещу назначаване на районните кметове. Участвате в пазарлъци, това обвинение хвърли към управляващите Екатерина Михайлова от Синята коалиция и посочи: „Това издава страх от страна на ГЕРБ."

Правите грешка и това ще го видим на изборите. Отнемате едно демократично право, каза още Михайлова и призова: „Не трябва политиката да се превръща в проба-грешка."

Правомощията на районните кметове са никакви. Те дори нямат собствени бюджети. Това пък заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Спорове предизвикаха и текстовете, даващи възможност на ЦИК да не допуска до изборите политическа сила. „ЦИК се превръща в политическо сито, което да преценява, кои партии да бъдат допуснати до изборите и кои не", категорична бе Мая Манолова. Според нея това е грубо средство за отстраняване на неудобните политически субекти.

Правото на ЦИК да издава методически указания за прилагането на закона е много опасно и е нож с две остриета, тъй като дава право на ЦИК да тълкува изборното законодателство, заяви и Четин Казак от ДПС.

Припомняме, КС се противопостави срещу срока за уседналост, преценявайки, че 12 месеца са твърде много. Освен това опозицията атакува и текстовете, които ограничават гласуването на възрастни хора и такива със заболявания, като за да ползват придружител, на тях им трябват специални медицински документи, издаването на които би възпряло много хора от гласуване.