Топлофикация София да се ангажира със санирането на сградите на своите 400 000 клиенти. Това предлага водачът в листата за общински съветници на РЗС Мартин Заимов.

Ние сме против приватизацията на Топлофикация и тя трябва да продължи да бъде общинско дружество, заяви Заимов.

Санирането не е само топлоизолация и смяна на дограма, подчерта той. Санирането, уточни Заимов, е цялостно ре хабилитиране на жилищната сграда.

Той е категоричен, че пари за това има както в държавата и в общината, така и в европейските фондове.

Ние предлагаме Топлофикация да поеме отговорност за санирането, изтъкна Мартин Заимов, като според него дружеството има най-голям дълг към софиянци, които са много добри платци, а реално наплащащите абонати на Топлофикация са 25%.

Ако се подменят елинсталациите и щранговете реално сметките за парно ще паднат с между 30 - 50% .

Аз съм абсолютно убеден, че това е една изключителна идея, заяви Мартин Заимов.

По думите му проектът на МРРБ за жилищно саниране не е така ефективен и всеобхватен. Това ще се случи. Въпросът не е дали ще се случи, а кога ще се случи, категоричен е Мартин Заимов. Той е убеден, че ще се пребори за идеята си въпреки, че по думите му, в момента „столична община е клоака, в която и най-добрите идеи пропадат".

Той е убеден, че ще се справи и с недоброжелателите в общинския съвет. В общината има много недоброжелателен инат и гръбнакът на този инат трябва да бъде счупен, закани се кандидатът на общински съветник от РЗС.

Срещу ината има друг инат, допълни още Заимов.

Общинските съветници на РЗС се заканват още от първата седмица в общината да започнат „да бият по стената, докато тя се счупи".

Завирането на главата в пясъка вече става невъзможно, заяви още Мартин Заимов и допълни, че като общински съветник многократно е поставял въпроса за санирането на жилищните сгради в столицата.

По първоначални данни около 5000 лв. на апартамент ще струва санирането. В София 400 000 са абонати на Топлофикация което означава, че за санирането й ще са необходими около 2 млрд. лв. Сумата не е непосилна според РЗС, защото целият процес ще се случва поетапно за 10-20 години.

Консерваторите предлагат също така да се започне със санирането на блоковете с минимални задължения за парно.