Формулата на настоящите европейски избори у нас вероятно ще бъде "4+1" според анализатора на социологическа агенция "Тренд".

Пред Нова телевизия Евелина Славкова коментира, че партиите, които със сигурност влизат в Европейския парламент, са ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. Евентуално място може да намери и "Демократична България", но това ще стане ясно след излизането на окончателните резултати поради малката разлика.

По данни на екзитпол-а на "Тренд" половината от избирателите на ГЕРБ и БСП са гласували преференциално. Най-силната преференциална битка се очаква при "Демократична България", тъй като при тази партия 70% от гласоподавателите са се възползвали от преференциите. В противоположния край пък са гласоподавателите на ДПС, където вероятно няма да има изненади и ще се запази редът на евролистата.

На въпрос дали резултатите сочат, че това е вот на доверие към ГЕРБ, Славкова бе категорична, че от управляващите със сигурност ще бъдат прочетени по този начин. Според нея вотът действително може да бъде прочетен като вот на доверие. Тя посочи, че 90% от гласувалите за партията на Бойко Борисов през 2017 г. на предсрочните парламентарни избори са препотвърдили вота си на настоящите избори.

Славкова коментира, че в контекста на вътрешнопартийния план БСП вероятно ще изтълкуват настоящите резултати като успех, тъй като успяват да вкарат повече евродепутати. В сравнение с ГЕРБ обаче било безспорно, че те са претърпели загуба, тъй като разликата е значителна.