Още прогнози:
5+3 партии влизат в парламента. Гласовете от чужбина нямат голяма тежест. Турските гласове могат да вкарат само трима депутати.
                       Още...

ГЕРБ трудно ще състави правителство. Но без участието на ГЕРБ няма да може да се формира никаква друга управленска коалиция.

Това е основният извод, направен от Маркет линкс на базата на проучване обществените нагласи към 1 юли.

Според социолозите БСП не може да направи управленска коалиция в никакъв друг състав, освен с ГЕРБ или с едновременното участие на Атака и ДПС.

В същото време се изтъква фактът, че колкото повече малки партии преминат бариерата - толкова по-трудно ще е формирането на правителство и нестабилно новото управление.

Проучването сочи, че три партии на ръба на изборната бариера - НДСВ, Лидер и РЗС, правят прогнозите напълно несигурни.

Декларираните нагласи към първи юли показват вероятно повишаване на избирателната активност до нивата от 2005-та година - 3 700 000 гласа.

Това повишаване ще се отрази основно на резултата на първите две партии - ГЕРБ и БСП.
Веднъж като го увеличи, втори път като повиши стойността на 4% бариера и така застраши малките партии, които за малко могат да останат под нея.

Ако 2 или 3 малки партии успеят да влязат, те ще снижат броя на депутатите на ГЕРБ с 10, а на БСП с до 7 мандата.

Маркет линкс прогнозират следните изборни резултати:

 

Комбинациите, разиграни от социолозите, сочат, че с най-голям шанс за управление е вариантът на коалиция в състав - ГЕРБ+сините+малка партия.

В същото време при тази конфигурация на коалицията най-стабилно мнозинство се получава при коалиране на ГЕРБ, сините и Атака.
Другият вариант за добро - от гледна точка на численост - мнозинство, е ГЕРБ+сините+две малки партии.