ЦИК трябва така да организира процеса по гласуване на предстоящите парламентарни избори, че да бъдат използвани камерите, които се намират в училищата. Това заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева пред БНТ.

По думите на Матева камерите в училищата са достатъчно добри и ЦИК трябва да влезе във връзка с МОН и да се организира видеонаблюдение на големи екрани във всяка сграда на училището. Тепърва се очаква решението на ЦИК по въпроса. Тя се надява да има видеонаблюдение по време на преброяване на резултатите на парламентарните избори.

Съдът разреши заснемането на броенето на бюлетините

Съдът разреши заснемането на броенето на бюлетините

Изборното помещение е обществено място и участващите в процеса може да снимат след края на изборния ден

При преброяване на резултатите и установяване на бюлетините за действителен и недействителен глас, трябва да има пряка видимост за това каква е информацията, която носи бюлетината или разпечатката от машината за гласуване, обясни Матева.

До момента в ЦИК са регистрирани около 10 наблюдателски организации, като Матева се надява, че ще има поне още толкова.

Медиите били видеонаблюдението на изборите

Медиите били видеонаблюдението на изборите

Според Тома Биков на машините за гласуване не бива да се гледа като на богове

Проверката на машините за гласуване вече тече. Машините за гласуване не трябва да бъдат обвързани с интернет, не трябва да има електромагнитно въздействие върху тях и за това от Обществения съвет на ЦИК искат да присъстват на проверката на машините.

Основното, което притеснява Обществения съвет към ЦИК, е пренасянето на резултата от гласуването на машини в хартиения протокол. Преди няколко дни били предложени варианти за промяна на изборната книга, но ЦИК обсъдили предложенията и промяна няма да се прави.

ЦИК отказала независима проверка на машините за гласуване

ЦИК отказала независима проверка на машините за гласуване

Защото държавните институции, които ще извършват проверката, били независими

Матева не знае дали отново ще се появяват мъртвите души по време на изборите, но ЦИК трябва да води регистър на избирателите. Трябва да се намери решение, защото има много хора в избирателния списък, които от дълги години живеят в чужбина. Там има много проблеми, но това ще бъде решение след изборите, изтъкна Матева.

За гласуването на българите в чужбина, Матева отчете, че са разкрити над 460 секции и се надява, че сънародниците ни зад граница да могат да гласуват. Тя очаква от ЦИК да изготви решения как ще се осъществи процеса на гласуване по време на пандемия, спазвайки разпоредбите на здравния министър.

Проблемът с гласуването в чужбина бил свързан с "мъртвите души"

Проблемът с гласуването в чужбина бил свързан с "мъртвите души"

Това заяви проф. Красимир Калинов, експерт по изборните права и бивш член на ЦИК