Готов е образецът на бюлетината за евровота на 26 май. Той беше представен на редовен брифинг на Централната избирателна комисия. Специфичното от предходните избори за членове на ЕС е, че има квадратче с позиция: "Не подкрепям никого".

Промяна има и в изписването на преференциите с трицифрено число, като броят на преференциите е равен на броя на мандатите в ЕП. Бюлетината се сгъва по хоризонтала, така че видим да остане само номерът. Председателя на избирателната комисия откъсва номера и пуска бюлетината в урната.

ЦИК опитвали да отбият номера с машинното гласуване

ЦИК опитвали да отбият номера с машинното гласуване

Наемът от 3000 лева за една машина изумява Петър Славов

Досега Комисията е разгледала две жалби по отношение назначения на членове на СИК. Те са свързани с осигуряване на участие от всички парламентарно представени партии. Това обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

На 30 април приключи и периодът, в който българите извън страната, които биха искали да гласуват и в чужбина, можеха да подадат заявления за разкриване на секции. До момента са постъпили общо 8671 заявления, а срокът за проверката им изтича на 3 май.

Неуспешно подадените заявления с грешки в попълване на данните са 745, но това не е окончателната бройка, тъй като проверката, по думите на Андреев, продължава.

До 4 май ЦИК трябва да приеме своето решение за определяне местата и броят на секциите извън страната. Надяваме се още утре след излизане на проверката на заявленията, да приемем това решение, каза Андреев.

До 11 май могат да бъдат подавани заявления за издаване на удостоверение за гласуване на друго населено място в страната, заявления за гласуване по настоящ адрес, както и за упражняване на вот в подвижна избирателна кутия.

След 15 май ще се извърши сертифицирането и одитирането на машините за гласуване, допълни Андреев. За местните избори би била достижима цел машините да не се наемат, а да се закупят, смята Андреев, който заяви, че "все пак трябва да имаме време за изпълнение на цялата процедура и финансиран".

В ЦИК не е постъпил сигнал за проблем с работата на софтуера.

анкета

На 26 май 2019 г?

Виж резултати

Ще гласувам 59.6%

Няма да гласувам 24.1%

Още не съм решил 4.6%

Искам да гласувам, но не знам за кого 7.6%

Зависи от времето 4.1%