Като резултат не съм очаквал нещо по-различно, но мисля, че не можем да бъдем цивилизована страна, ако народните представители се отнасят така към парламентарните процедури! Това коментира пред радио К2 социологът Цветозар Томов, шеф на агенция „Скала" по повод петъчния вот на недоверие.

Според него, освен поведението, може да се критикуват и мотивите за вота, които „бяха слаби и съчетаваха противоположни по смисъл обвинения". Томов коментира, че никой не би могъл да извлече дивиденти от вота, тъй като „българските граждани са разколебани в отношението си към правителството, но не са и в състояние да направят алтернативен политически избор".

Социологът заяви, че при загуба на президентската кандидатура на ГЕРБ, е възможно да се стигне до предсрочни парламентарни избори. „Мисля, че и сега се правят уговорки за омаловажаване на негативните ефекти от загуба на ГЕРБ, като ще се мине през омаловажаване значението на президентските избори".

За Томов сериозните  кандидатури срещу ГЕРБ са тези на БСП и вече издигнатата кандидатура на Меглена Кунева. Във връзка с г-жа Кунева, той подчерта, че тя не се нуждае от ангажиращата подкрепа на никоя политическа партия, дори и НДСВ: „Силата на кандидатурата ѝ е, че тя има образ на успял европейски политик и се възприема от хората като партийно независима."

Шефът на агенция „ Скала" посочи като последна тенденция „намаляване на доверието към управляващите, но то не е съпроводено с нарастване на подкрепата за опозицията". Според Томов „ г-н Борисов е политическо недоразумение, а оттеглянето му от политиката би дало шанс за нормализация на ГЕРБ и на българския политически живот."