Решително осъждаме всякакви фашистки опити за насилие и терор, налагани срещу политиците от турски произход в България.

Това заяви лидерът на главната опозиционна партия в Турция Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу, цитиран от БНР.

С голяма тревога посрещнахме съобщението за опита за покушение на политическия лидер Ахмед Доган в България. В демократичните страни политиците не може да бъдат накарани да мълчат под заплахата на оръжията, изтъкна лидерът на турската опозиционна партия, допълвайки, че партията осъжда всякакви фашистки опити за насилие и терор, налагани срещу политиците от турски произход в България.

Нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган предизвика много силен отзвук в Турция.

Турските медии подчертават, че Ахмед Доган е лидер на представляваното в болшинството си от турците в България ДПС.

ДПС бе създадено, за да пази турците в България, пише Доган хабер Ажансъ.

В София се намират представители на управляващата в Турция ПСР, на опозиционните партии, както и представители на изселнически организации, специално за участие в Осмата конференция на ДПС.

Припомняме, по-рано днес 25-годишният Октай Енимехмедов от Бургас се опита да убие лидера на ДПС Ахмед Доган по време на речта му на Осмата национална конференция на партията в НДК.

Около 12.20 часа мъжът излезе на трибуната и насочи оръжие срещу партийния лидер по средата на доклада му, докато Доган критикуваше настоящите политики на Европейския съюз и на управляващите на България.