От 6 юни до 10 септември кандидат-президентската двойка Меглена Кунева, Любомир Христов е изминала 11 697 км. За този период те са обиколили 88 населени места, 70 общини и 24 области като са проведени общо 231 среща.

Целта на тези обиколки по думите на Кунева е да се запознае със ситуацията в страната и ако спечели вота на избирателите още от първия ден да започне разрешаването на проблемите, с които се е сблъскала в различните общини.

Бившият ни еврокомисар е установила, че безработицата в Симеоновград например е 23 на сто, а в ромската махала "Лагера" е 98 %. Там от 40 души един е стигнал до 8 клас. Това е огромна пропаст, така не става, категорична бе Кунева.

Този проблем за съжаление обаче не е само там, а се среща и в други общини.

Хората очакваха от това правителство справедливост вместо това получиха рекет, допълни тя. Страната ни е в много тежко положение, смята още Кунева.

Кандидатът за президент обясни още пред медиите, че е посетила и улицата в Любимец, където загинаха 6 деца преди време. Там за един час по думите й са преминали 50 тира.

Според Кунева хората в страната се чувстват излъгани. Липсват приоритети за най-нуждаещите се райони. Образованието замръзна в една болезнена гримаса, подчерта Кунева. Все повече и повече хора искат да напуснат страната, констатира още тя.

ГЕРБ провали надеждите с които дойде на власт, подчерта първият ни еврокомисар. Желанието за незабавно действие е толкова парещо, колкото аз за 10 години не съм виждала, каза още Кунева.

Затова, ако спечели изборите, една от първите й задачи е да разработи план за действие за най-нуждаещите се региони, където по думите й „беднотията е хванала хората за гушите". Още след изборите тя се заканва да направи пълна инвентаризация на административните пречки пред бизнеса и ще постави срок за премахването й.

Кунева ще настоява за пълно разплащане на министерствата по неизплатените обществени поръчки и ще настоява за ускорено връщане на ДДС. През втората половина на 2012 пък тя ще разработи план за повишаване на конкурентноспособността на българската икономика.

Кунева смята да разреши и дълго отлаганият проблем с липсата за закон за НРС и НСО. Според нея това е достойна тема за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност.

Кунева е категорична, че ще затвори страницата с досиетата на дипломатите и по тази тема категорично подкрепя външния министър. Тя е убедена, че ще успее да убеди премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков в своите тези. Водила съм доста трудни преговори, подчерта тя.

Необходимо е политическо водачество, заяви от своя страна кандидатът за вицепрезидент Любен Христов. Ако то не може да дойде от „Дондуков" 1, ще дойде от „Дондуков" 2, допълни той.

Обиколките на Кунева и Христов из страната продължават.