"Ние сме влезли в политиката не да изпълняваме нечии заръки, а да отстояваме принципите си и да работим в полза на гражданите". Така отговори на обвинението от преди няколко дни на президента Румен Радев, че в "Продължаваме промяната" са шарлатани, депутатът от ПП Андрей Гюров.

Точните думи на държавния глава бяха: "За съжаление, българите получиха лъжа. Но както надживяхме автократичния модел, така ще надживеем тази шарлатания", на което Андрей Гюров противопостави обвинение за намерение за политическо инженерство. "Ако президентът си е мислил, че това е политическо инженерство, което ще следва да прокарва идеите на личности или институции, то значи грешката е у него."

На въпрос дали Радев обаче е техният "политически баща", депутатът от ПП каза: "Ние нямаме бащи или майки в политиката." Гюров посочи, че целта на "Продължаваме промяната", с която са и влезли в политиката, е да бъде разграден модела "Борисов" и да дадат нова надежда с една нова визия за страната.

Припомняме, че думите на Радев, буквално и с използване на същата словоформа, бяха подети и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Освен това Гюров подчерта, че самите Петков и Василев са направили много за рейтинга на президента Румен Радев и в този смисъл той също по някакъв начин е предал тяхното доверие. Това особено си личи в последните месеци, когато, по думите на Андрей Гюров се вижда ясно възстановяването на модела на управление на ГЕРБ и то с активната помощ на служебното правителство на Радев. Видни са и координираните действия между президентството и партия ГЕРБ, посочи депутатът, но и той, както има навика вече на прави Бойко Борисов, даде задача на журналистите да осветлят връщането на кадрите от старото управление.

Хармоничен дует Борисов и Радев, макар и Асен Василев да не им свети

Хармоничен дует Борисов и Радев, макар и Асен Василев да не им свети

ПП няма да подкрепи кабинет с участието на ГЕРБ

"Донякъде дори се радвам, че казва (президента Радев, бел.ред.), че е сгрешил на фона на видните действия от последните месеци с връщането на хората на ГЕРБ и възстановяване на модела на управление на ГЕРБ. Това е видимо за всички български граждани - координираните действия между президентството и партия ГЕРБ", заяви Андрей Гюров.

В последните месеци от "Продължаваме Промяната" наблюдавали, че вместо да се разгражда моделът и да се работи в посока съдебна реформа и борба с корупцията, се виждало реставриране на модела и връщане на кадри на ГЕРБ и ДПС в управлението. "За всички е ясно колко координирани са действията на Президентството, служебното правителство и партия ГЕРБ", каза още Гюров.

Депутатът от ПП обясни, че не са се отзовали на поканата за среща с номинирания за премиер с мандата на ГЕРБ/СДС Николай Габровски от "уважение".

"Продължаваме промяната" вече са заявили позицията си, че няма да подкрепят първия мандат, заявили са и своите приоритети. Затова единствен разговор по приоритети може да се състои, ако правителството бъде гласувано и мине в пленарна зала. Андрей Гюров не се нае да прогнозира може ли да се очакват игри на кворума и техники за прокарване на правителство на малцинството следващата седмица, като увери, че поведението на ПП е и ще бъде напълно коректно.

Кирил Петков се надява да няма игри с кворума при гласуване на кабинет "Габровски"

Кирил Петков се надява да няма игри с кворума при гласуване на кабинет "Габровски"

Всички депутати на ПП ще бъдат в пленарна зала и ще гласуват против