До ЦИК няма информация за подготвени манипулации на вота. Това стана ясно от коментара на председателя на ЦИК Камелия Нейкова пред Нова телевизия.

Правомощие на МВР е да съблюдава за честността на вота, по думите й. Не е новост смесеното гласуване, според Нейкова. Новост е, че вместо разписка машините ще издават бюлетина от машинен вот.

Тя не е съгласна, че изборната администрация трудно управлява изборния процес. Общественият съвет към ЦИК може да присъства на заседания на комисията, да дава съвети и да я подпомага. ЦИК работи прозрачно, каза Нейкова и обясни, че заседанията на ЦИК се излъчват онлайн.

Гласове от бюлетини и машини ще се вписват отделно, реши ЦИК

Гласове от бюлетини и машини ще се вписват отделно, реши ЦИК

Очакват се обаче трудности за СИК

МС отговаря за техническото обезпечаване на видеонаблюдението. На 1 март е сключен договор между министъра на електронното управление и Информационно обслужване да осигурят 12000 мобилни устройства за видеонаблюдение на броенето на бюлетините. Нейкова има притеснения как ще се случи това във всяка секция, дали ще има мобилна свързаност, дали няма да има натоварване на мрежата. Според нея видеонаблюдението не може да е повод за касиране на изборите. Дори и да блокира системата, ще има видеозапис на броенето.

Избирателите няма да бъдат заснемани как гласуват, поясни председателят на ЦИК. За добрата организация на изборите пречат законодателните смени непосредствено преди вота, по мнението й. Според Нейкова очакванията на избирателите излизат извън правомощията на ЦИК и голяма част от проблемите може да се решат само от законодателя.

Росица Митева, ЦИК: Без тъмна стаичка на изборите на 2 април

Росица Митева, ЦИК: Без тъмна стаичка на изборите на 2 април

Разяснения за вота на 2 април