Данните от машинното и хартиеното гласуване в отделните секции на предстоящите парламентарни избори на 2 април ще се вписват отделно в протоколите. Това реши Централната избирателна комисия, съобщава БНР.

До това решение се стигна, след като сумираното вписване на резултатите бе оспорвано успешно пред Административния съд.

ЦИК ще се съобрази със съдебното решение, което предизвика оспорвана дискусия в Комисията.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов от квотата на БСП подкрепи как да изглежда протоколът, но заяви, че не разбира мотивите на съдебното решение. Той припомни, че в Изборния кодекс няма текстове, които да указват разделното вписване на броя бюлетини от машините и тези от хартията и предупреди, че секционните комисии ще бъдат затруднени.

По думи на Войнов протоколът е сложен и неминуемо ще доведе до много грешки, до забавяне на работата в секционните комисии, както и до забавяне при предаването в РИК, подобно на изборите на 4 април 2021 г.

ЦИК ще мисли как да брои бюлетините

ЦИК ще мисли как да брои бюлетините

В 9 366 секции ще има машинно гласуване

От своя страна секретарят на ЦИК Севинч Солакова изрази увереност, че секционните комисии ще се справят, но според нея противоречивите сигнали ще разколебаят хората, които отчитат резултатите.

Най-големите поражения се нанасят с противоречиви мнения от самия орган, който е приел едно решение, подчерта тя.

Председателят на ЦИК Росица Матева остана на мнение, че вариантът на протокола, приет от ЦИК, не изпълнява съдебното решение.

Тя поясни, че протоколът трябва да съдържа отделни части, в които да се отчитат резултатите от гласуването с хартиени бюлетини и от гласуването с машинни бюлетини, без да се карат СИК да сумират и да сборуват числа.

По предложение на Цветозар Томов бе прието в секционния протокол да има допълнителна контрола, която да е гаранция, че броят на машинните бюлетини няма да бъде объркан.

ЦИК е готова за провеждането на скъпата демокрация

ЦИК е готова за провеждането на скъпата демокрация

Избирателят трябва да е спокоен, че вотът му няма да се снима