Считам, че президентът прекалено дълбоко нагази в политическата кал. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов е кулоарите на парламента по повод решението на президента Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност темата за корупцията по високите етажи на властта.

Според лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Симеонов държавният глава е могъл да запази рейтинга си, но явно има други цели.

"Апартамент гейт" влиза и в КСНС

"Апартамент гейт" влиза и в КСНС

Президентът свиква Консултативен съвет по национална сигурност

По въпроса за имота на председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, Симеонов заяви, че ако е бил на негово място, е щял да се оттегли.
"Не съм Георгиев и не мога да коментирам", допълни обаче Симеонов.

Пламен Георгиев: Имат 198 млн. причини за компроматна война срещу мен

Пламен Георгиев: Имат 198 млн. причини за компроматна война срещу мен

Нито ще ме разколебаят, нито ще ме отклонят

Припомняме, в средата на март стана ясно, че председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е направил заменка на два апартамента за ново жилище, доплащайки 100 000 лева от кредит и спестявания. По-късно обаче се разбра, че двата апартамента са останали собственост на фирма "Артекс" само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Няколко дни след това Антикорупционният фонд започна проверки и на други лица от властта - правосъдния министър Цецка Цачева, депутата Вежди Рашидов, заместник-министъра на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. Оказа се, че всички те са закупили имоти от фирма "Артекс" под пазарната им цена.

Заради скандала се стигна и до три оставки, като последната от тях беше тази на енергийния зам.-министър Красимир Премянов. От своя страна Цветанов се видя принуден да напусне Народното събрание, а депутатът Даниела Дариткова пое лидерския пост в парламентарната група на ГЕРБ. Днес пъкСтанислав Стоянов положи клетва в Народното събрание, заемайки депутатското място на бившия партиен председател.

Покрай скандала с министерските апартаменти се появиха и съмнения, че съзнателно са въведени промени в Закона за устройство на територията, за да може "Артекс" да започне строеж на небостъргач в кв. "Лозенец". По тази причина премиерът Бойко Борисов изрази готовност да въведе контразакон.

От своя страна от фирмата заявиха, че всички сделки са напълно законни и заплашиха да съдят всички, които ги клеветят. Последва проверка по случая от страна на ДНСК, при която шефът на дирекцията Иван Несторов заяви, че небостъргачът "Златен век" е законен, защото има законно издадени строителни книжа. Той посочи, че през август 2018 г. главният архитект на София Здравков Здравков е удължил срока на разрешението му.

Антикорупцията щяла да разнищи казуса с апартаментите на властта

Антикорупцията щяла да разнищи казуса с апартаментите на властта

Пламен Георгиев не можел да си позволи "Артекс" апартамент

По отношение на законопроектите за социалната помощ Симеонов заяви, че връщането на 40 000 деца в образователната система за миналата година е в резултат не на насърчителни, а на санкциониращи мерки.

По думите му философията на двата законопроекта на ГЕРБ и на Обединени патриоти е в тази философия, да има ограничение и при нарушения в известна степен социалните осигуровки да не се изплащат.

Истината е, че тези санкции са наложени към децата на циганския етнос, призна Симеонов.

ДПС не подкрепят проектите за социално подпомагане

ДПС не подкрепят проектите за социално подпомагане

Доминиращи трябва да бъдат насърчителните мерки, смята Хасан Адемов