Наблюдават се опити за външна намеса в работата на Народното събрание чрез изземване на конституционните му правомощия и нарушение на принципа за разделение на властите.

Това алармира в изявление към гражданите парламентарният шеф Михаил Миков, след като и днес парламентът не успя да събере кворум и заседанието се провали.

ГЕРБ и ДПС готови с нови консултации да спасяват работата на НС
Още...

Миков припомни, че до разпускането си Народното събрание продължава да е най-висшият и легитимен орган на власт в държавата и трябва да изпълнява конституционните си функции.
Законодателната дейност и парламентарният контрол не могат да се изземват под никаква форма от други органи, особено от временни органи с неизяснен статут, неясни функции и нелегитимен състав.
Поради това се противопоставям на всякакви подобни действия, които не са съобразени с действащата Конституция, заявява вторият човек в държавата.

По думите на Михаил Миков, въпреки че на политическите консултации партиите са се договорили за дата за предсрочни избори и за това Народното събрание да работи, докато бъде разпуснато през август, тази седмица сме станахме свидетели на съзнателно блокиране на работата на законодателния орган.

Бяха разменени остри обвинения и нападки за неспазване на съществуващи договорки и за спазване на несъществуващи такива. Народното събрание не заседава през последните дни, независимо че имаше дневен ред, съобразен с нуждите на обществото и приет в пленарната зала в сряда сутрин от народните представители, подчертава Миков.

Той алармира, че с наближаването на предсрочните избори парламентът се използва безогледно за тясно партийни интереси, а това подкопава основите на парламентаризма и демокрацията.

Миков не приема заявените позиции, че народни представители ще сведат конституционните си задължения за присъствие в пленарната зала единствено до гласуването на предизвестената оставка на правителството.
Това, по думите му, е в противоречие с Конституцията и постигнатите договорености.

Според парламентарния шеф, явно визирайки поведението на ГЕРБ, системният и целенасочен бойкот на Народното събрание е противоконституционно поведение, което руши демократичните устои на обществото.

Михаил Миков отбелязва, че част от дневния ред на Народното събрание до разпускането му са закони, чието приемане е важно за всички граждани и за България като държава.
Такива са измененията на закони, чието неприемане ще засегне неблагоприятно хиляди български граждани.

Миков се извинява и на българските производители, че в тази обстановка новото разглеждане на наложеното от Президента вето на Закона за защита на конкуренцията, който защитава техните интереси, изглежда все по-трудно.

В заключение Михаил Миков призовава всички народни представители и парламентарни групи да изпълняват конституционните си задължения и да защитават интересите на гражданите чрез активно участие в дейността на парламента. Всичко друго е против Конституцията и националните интереси, защото парламентарното управление няма алтернатива в демократична България, завършва изявлението си Миков.